Micii agricultori sunt disperați, prețurile s-au prăbușit din cauza supraproducției de legume
Precipitațiile din primăvară și temperaturile ridicate din vară i-au ajutat pe mulți fermieri români să obțină recolte record. Previzibil însă, prețurile s-au dus și ele în jos, uneori atât de dramatic, încât oamenii preferă să arunce surplusul de legume, pentru că drumul până la piață ar fi o cheltuială în plus, care le-ar majora pierderile.
De exemplu, în solariile agricultorilor din Matca, județul Bacău, unul dintre cele mai mari bazine legumicole din ţară, vinetele s-au copt de câteva săptămâni bune. Oamenii n-au apucat să se bucure de noua recoltă, căci preţurile s-au prăbuşit în numai câteva zile. Pentru că nu au căutare, iar în piețe vinetele se vând și cu 50 de bani/kilogram, fermierii au fost nevoiți să își arunce marfa pe câmp. Tone de legume au fost abandonate la groapa de gunoi.
"S-au căutat în primele zile, atunci când au apărut pe piaţă. Dar apoi preţurile au scăzut foarte mult. În piaţă se dau cu 50 de bani, iar în zilele bune cu un 1 leu kilogramul”, a declarat un agricultor din zonă, la Realitatea Plus.
O situație asemănătoare este și în cazul castreveților. Tone de produse au abandonate de fermieri, pentru că prețul din piețe a devenit atât de mic încât nu mai justifică efortul.
O explicație a acestei situații este și faptul că producătorii autohtoni nu se asociază în cooperative și astfel ajung să se concureze între ei. De cealată parte, asocierea de tip cooperatist are avantajul că facilitează accesarea fondurilor europene nerambursabile, cu ajutorul cărora se pot dezvolta inclusiv \capacitățile de stocare. "Fermierii s-au asociat şi pentru a-şi vinde marfa, pentru că în sezon, cel puţin la roşii şi castraveţi, este supraproducţie şi erau nevoiţi să arunce o parte din producţie“, a afirmat Horaţiu Raicu, preşedinte al unei cooperative agricole din Giurgiu, ce reuneşte circa 20 de producători de legume din satele Câmpurelu şi Colibaşi.