Mic tezaur antic, descoperit într-o pădure din Bihor. Unde a ajuns comoara
Un mic tezaur medieval a fost descoperit într-o pădure din Bihor, lângă localitatea Brusturi, de către un pasionat de istorie din Oradea, cu ajutorul unui detector de metale. Descoperirea a stârnit un val de entuziasm și curiozitate în comunitatea locală, iar primăria Brusturi a ales să facă cunoscută această descoperire prin intermediul paginii sale de Facebook.
Preda Balaiban, cunoscut deja în comunitate pentru pasiunea sa pentru arheologie, a descoperit o nouă comoară. De data aceasta, pasionatul pentru istorie a găsit un inel de aur din epoca romană, într-o pădure de lângă localitatea bihoreană Brusturi.
În plus față de inelul de aur, Preda a mai găsit și un inel de bronz, cu o vechime estimată la aproximativ 2,000 de ani, precum și alte obiecte arheologice din aceeași perioadă. Toate aceste artefacte fascinante au fost predate primăriei Brusturi, conform legii, și urmează să fie încredințate Direcției Județene de Cultură, pentru a fi expertizate și protejate în mod corespunzător.
„Descoperire... strălucitoare la Brusturi!
Preda Balaiban ne-a obișnuit deja cu descoperirile sale arheologice. Nu cu mult timp în urmă vă anunțam extraordinara descoperire pe teritoriul comunei noastre a mai multor topoare din bronz vechi de 3 000 de ani. Azi, Preda Balaiban s-a prezentat la Primărie cu o altă descoperire, de data aceasta de-a dreptul... strălucitoare: un inel de aur masiv pur din epoca romană! Este o descoperire absolut extraordinară! Pe lângă acest inel din aur, Preda a mai descoperit și un inel de bronz probabil cu o vechime de 2 000 de ani și diferire alte artefacte din aceeași perioadă.
Toate acestea au fost predate primăriei noastre, conform legii, iar noi le vom preda Direcției județene de cultură”, a scris Primăria Brusturi Bihor pe pagina oficială de Facebook.
Mai multe articole despre:
tezaur
comoara
padure
directia judeteana de cultura
inel aur
epoca romana