MENIU

Mezei Janos, primarul din Gheorgheni, judecat în continuare sub control judiciar

Primarul suspendat al municipiului Gheorgheni, Mezei Janos, va fi judecat în continuare sub control judiciar, după ce magistrații Tribunalului Harghita au respins luni cererea sa de ridicare a acestei măsuri preventive.

Primarul Mezei Janos a declarat în timpul ședinței de judecată că a trecut un an de când este suspendat din funcția de primar, a respectat toate obligațiile care i s-au impus și consideră că măsura controlului judiciar trebuie ridicată, mai ales că nu mai poate influența martorii, în contextul în care aceștia au fost audiați și declarațiile lor sunt depuse la dosar, potrivit Agerpres.

'Nu văd nici un impediment să îmi exercit atribuțiile de primar, nu pot influența martorii pentru că ei au fost audiați, iar dovezile sunt la dosar, nu sunt un pericol social, am respectat toate obligațiile și de aceea solicit să ridicați măsura controlului judiciar', a declarat Mezei Janos.

Și avocata acestuia a susținut că măsura nu se mai impune, ținând cont că s-a terminat procedura de cameră preliminară, martorii au fost audiați, iar declarațiile se află la dosar și nu se mai pune problema influențării acestora.

Decizia luată de judecător a fost, însă, de menținere a măsurii controlului judiciar dispus față de primarul suspendat al municipiului Gheorgheni, hotărârea putând fi contestată în termen de 48 de ore.

Procurorii DNA Târgu Mureș l-au trimis în judecată pe Mezei Janos, la sfârșitul lunii mai 2015, pentru abuz în serviciu, șantaj și instigare la delapidare.

Potrivit unui comunicat al DNA, în 2013, primarul Janos Mezei și-a exercitat în mod fraudulos atribuțiile de serviciu, încheind, în numele municipiului Gheorgheni, un contract de vânzare-cumpărare a unei parcele de teren în suprafață de 400 mp, amplasată pe malul Lacului Roșu, prin care a înstrăinat acest bun către o societate. Procurorii susțin că acest teren nu putea să fie vândut deoarece constituia parte din capitalul social adus ca aport la SC "Monturist" SRL de către municipiul Gheorgheni (sub forma folosinței bunului, prin concesionarea pe o durată de 49 de ani către respectiva societate).

De asemenea, procurorii susțin că edilul l-a somat pe administratorul firmei respective, denunțător în cauză, ca în cel mult două zile să vină la sediul primăriei și să-și prezinte demisia, în caz contrar urmând a suferi consecințe negative, precum darea în vileag a unor fapte reale și/sau imaginare care îl vor determina să nu mai poată munci și locui în Gheorgheni.