MENIU

Metode naturale de contracepție. Cum poți evita o sarcină nedorită. Sfaturile ginecologului

Metode naturale de contracepție. Cum poți evita o sarcină nedorită. Sfaturile ginecologului.

Metode naturale de contracepție la care puteți apela pentru a evita o sarcină nedorită. Iată ce recomandă Doctor Cristina Buzgar, Medic Specialist Obstetrică Ginecologie. pe contul său de Youtube.

Metode naturale de contracepție

Foarte multe cupluri se confruntă cu problema alegerii metodei de contracepție potrivită. Multe femei, în special cele care încă nu au devenit mame, nu doresc să apeleze la metodele contraceptive pe bază de hormoni, pentru a nu avea parte de dereglări hormonale în organism. Altele nu tolerează pilulele contraceptive sau li se pare o metodă incomodă.

Pentru acele cupluri există câteva metode naturale de contracepție. Iată ce spune medicul.

Conform sursei precizate, pentru femeile care au menstruația regulată, metodele naturale de contracepție pot fi practicate cu succes, deși, sunt o variantă mai nesigură decât celelalte metode.

De ce trebuie să mănânci strugurii cu sâmburi. Beneficii pentru sănătate

Beneficiile metodelor naturale de contracepție

  • Nu există efecte adverse;
  • Există posibilitatea de a fi folosite și de femeile cu vârste de peste 35 de ani, care sunt fumătoare sau care au anumite afecțiuni;
  • Nu necesită costuri;
  • Nu pune bariere între parteneri;
  • Nu interferă cu niciun medicament;
  • Reversibilitate imediată.

Care sunt metodele naturale de contracepție 

Conform doctorului, prima și cea mai sigură metodă este abstinența.

"Altă metodă folosită este metoda calendarului, metoda temperaturii bazale, metoda mucusului cervical, metoda contracepției pe perioada alăptării sau imediat după 40 de zile de la naștere, să zicem că ar fi un interval de timp care oferă o contracepție naturală. Ar mai fi metoda retragerii, dar nu este o metodă foarte bună", a spus specialistul, în cadrul aceluiași video.

Ar mai fi metoda religioasă, conform căreia, există anumite perioade din an când sunt posturile, care interzic contactul sexual.

O altă metodă foarte eficientă, conform specialistului, ar fi continența sexuală.

Abstinența

Este metoda pe care unele cupluri o folosesc, uneori nu neapărat cu scopul de a evita graviditatea, aceasta fiind doar o consecință a faptului că respectivul cuplu renunță la a avea o viață sexuală. Astfel că, susține doctorul, aceasta este cea mai sigură garanție a faptului că femeia respectivă nu are cum să rămână însărcinată. Cu excepția acestei metode, toate celelalte prezintă un oarecare risc.

Metoda calendarului

Această metodă se bazează pe evitarea perioadei fertile și poate fi valabilă numai în cazul femeilor care au menstruația regulată. În restul cazurilor, ginecologul nu recomandă folosirea acestei metode contraceptive, întrucât nu poate fi considerată o metodă sigură pentru femeile care au ciclul mentrual neregulat.

Această metodă este bazată pe calculul perioadei de fertilitate și poate fi folosită împreună cu metoda mucusului cervical și a temperaturii bazale. Metodele acestea cumulate sunt mult mai eficiente și oferă un grad crescut de protecție împotriva unei sarcini nedorite, conform sursei precizate.

"Perioada fertilă nu este același lucru cu ovulația. Spermatozoizii pot supraviețui 3, 5 și uneori chiar 7 zile. Perioada fertilă se referă la 7 zile înainte de ovulație și o zi, două după ovulație. Această perioadă cuprinde și ovulația", a mai spus specialistul.

De asemenea, doctorul recomandă folosirea anumitor aplicații pe telefonul mobil, care urmăresc perioada menstruală în fiecare lună și fac o medie a menstruațiilor din ultimele luni. Calendarul respectiv, spune sursa, va indica perioada fertilă din luna respectivă.

Evitând perioada fertilă sunt mari șanse să evitați o sarcină nedorită, însă, ginecologul susține că acest lucru nu este o garanție a acestui fapt.

Sarcina poate apărea și la primul contact sexual din viața unei femei, dar și dacă acesta a avut loc în timpul menstruației sau este singurul contact sexual, de aceea, medicul subliniază importanța contracepției în astfel de situații. De asemenea, o sarcină poate să apară chiar dacă nu a existat o ejaculare intravaginală în timpul actului sexual, și chiar dacă femeia nu a avut orgasm, conform specialistului.

Pentru o mai mare siguranță specialistul recomandă combinarea metodei calendarului, cu metoda temperaturii bazale și a mucusului cervical.

Ce se întâmplă în creierul viitoarelor mame, pe perioada sarcinii? Sunt transformări anatomice profunde

Temperatura bazală

Având în vedere că temperatura normală a unei femei se încadrează, dimineața când se trezește, între 36,2 - 36,3, exceptând cazurile când există alți factori ce influențează temperatura, precum o boală. În perioada ovulației, însă, temperatura corpului crește cu aproximativ 0,5 grade, spune medicul. Acest lucru poate fi un indiciu că se apropie perioada ovulației. Temperatura trebuie luată 3 zile la rând pentru a vă da seama dacă a crescut din cauza ovulației.

Înainte de creșterea temperaturii sunteți protejate împotriva unei sarcini nedorite. Din momentul în care bănuiți că vă crește temperatura deja sunteți în perioada ovulației, spune specialistul în ginecologie, Cristina Buzgar. De asemenea, mai spune că după ce temperatura scade trebuie să vă mai luați o marjă de 2-3 zile, timp în care trebuie să vă protejați, dacă nu vă doriți o sarcină.

Mucusul cervical

În apropierea perioadei de ovulație consistența secreției vaginale crește, devenind ca un mucus, având aspectul unui albuș de ou. În ziua ovulației secreția are consistența cea mai mare. Acest tip de mucus facilitează spermatozoizilor să treacă prin colul uterin către ovar, spune obstetricianul.

Remediul care te scapă de durerea de articulații. Conține cel mai bun colagen

Metoda retragerii

Conform ginecologului, această metodă nu este recomandată, fiind considerată riscantă. Doctorul spune că atât timp cât a existat un contact sexual, chiar și fără ejaculare intravaginală, există riscul unei sarcini. Explicația ar consta în faptul că la bărbați există un lichid preseminal, care nu este perceptibil de către femeie, dar care este bogat în spermatozoizi.

 

Continuarea pe Almanah Online