Metodă revoluționară de a prelungi viața - Cercetătorii au anunțat cum pot fi învinse cancerul și bătrânețea
Speranțe pentru depășirea bătrâneții dar și pentru cei care se confruntă cu incurabilul cancer. Cercetătorii au anunțat marți că au descoperit o metodă de a prelungi viața.
Oamenii de știință britanici au anunțat marți o descoperire inovatoare - au dovedit pentru prima oară o legătură directă între numărul de erori în structura proteinelor și longevitate.
Aceștia au demonstrat că reducerea erorilor naturale în sinteza proteinelor îmbunătățește sănătatea și crește speranța de viață.
Se știe că mutațiile ADN pot provoca cancer și sunt considerate drept una din principalele cauze ale îmbătrânirii. Iar modificările accidentale în structura proteinelor afectează la fel de mult sănătatea organismului.
Rezultatele studiului au fost publicate marți în revista "Cell Metabolism".
Cercetătorii consideră că reducerea erorilor în sinteza proteinelor la nivel celular ar putea deveni o tehnică unificatoare, cu adevărat revoluționară, care îmbunătățește acţiunea unor diferite medicamente antiîmbătrânire. Se știe deja că unele medicamente anti-îmbătrânire contribuie la reducerea erorilor în proteine. Mecanismul prin care se realizează acest lucru este legat de capacitatea celulelor de a absorbi substanțele nutritive, iar atunci când sunt utilizate în cantități mici, au același efect ca reducerea caloriilor - o metodă cunoscută de combatere a îmbătrânirii.
„Erorile din proteine sunt de obicei neglijate, în ciuda faptului că apar în timpul sintezei proteinelor noi, și sunt mult mai frecvente decât mutațiile care apar în timpul replicării ADN", anunță șefa proiectului Ivana Bjedov, de la University College London (UCL), potrivit RADOR.
Cercetătorii de la UCL Cancer Institute și London Institute of Medical Sciences, care studiază erorile în structura proteinelor, au decis să verifice modul în care reducerea numărului de astfel de erori afectează sănătatea și longevitatea vieţii organismelor.
„Este primul studiu efectuat pe animale multicelulare, care ne-a arătat că un număr mai mic de erori în proteine poate prelungi sănătatea și longevitatea. Ne așteptăm ca rezultatele noastre obţinute la drojdie, viermi și muște să fie extinse şi la mamifere, ceea ce ar putea duce la îmbunătăţirea sănătăţii persoanelor vârstnice", spune un alt autor al studiului, profesorul Filipe Cabreiro de la London Institute of Health Sciences.