MENIU

Metoda inedită de predare. Dacii prind viaţă într-un liceu din Capitală, la ora de istorie vie

Oră de istorie vie într-un liceu din Capitală
Luptele dintre dintre legionarii romani şi daci, reconstituite într-un liceu din Capitală
Dacii şi romanii prind viaţă la ora de istorie vie.

Câţiva membri ai Asociaţiei Terra Dacica Aeterna din Cluj-Napoca vor susţine la Liceul Francez "Anna de Noailles" din Bucureşti o oră de istorie vie. Îmbrăcaţi în straie civile şi militare dacice, aceştia vor reconstitui pentru elevi luptele dintre legionarii romani şi daci şi le vor arăta acestora replici după obiecte dacice.

La invitaţia profesoarei Sarah Soler de la Liceul Francez Anna de Noailles, câţiva membri ai Asociaţiei Terra Dacica Aeterna din Cluj-Napoca vor susţine vineri, 13 iunie, o oră de istorie vie pentru aproape 100 de elevi. 

"Terra Dacica Aeterna are o vastă experienţă în predarea orelor de istorie vie. Din cadrul asociaţiei fac parte atât clujeni, dar şi bucureşteni, maramureşeni, hunedoreni sau constănţeni. Ideea de a preda o astfel de oră la Bucureşti îi aparţine doamnei profesoare Sarah Soler de la Liceul Francez Anna de Noailles. În acest fel, elevii iau contact direct cu istoria. Este o metodă de predare cu rezultate vizibile, deoarece explicaţia este dublată de vizualizarea şi atingerea obiectului", a explicat pentru REALITATEA.NET vicepreşedintele asociaţiei Terra Dacica Aeterna, Andrei Pogăciaş.

Timp de aproximativ două ore, tinerii vor avea parte de imagini şi explicaţii amănunţite despre istoria şi civilizaţia dacilor, despre fortificaţiile şi meşteşugurile acestora, despre puterea lor militară, dar şi despre cruntele războaie împotriva romanilor.

Membrii Terra Dacica Aeterna vor susţine ora îmbrăcaţi în haine civile şi militare dacice şi  vor exemplifica pe viu cum arată o dacoaică şi un dac, ce arme foloseau în luptă, dar şi ce tactici erau folosite contra legionarilor romani. "Copiii vor avea ocazia să vadă şi să atingă replici după obiecte dacice, să probeze armuri şi coifuri, să îşi facă poze cu acestea, să pună întrebări, îmbogăţindu-şi astfel cunoştintele despre marea civilizaţie antică a strămoşilor noştri, dacii", a spus Andrei Pogăciaş, care a precizat că această metodă de predare ar trebui să fie aplicată mai des.

"Elevii pot pune întrebări celor care sunt în domeniu, care fac reconstituire istorică şi arheologie experimentală, dar şi celor pasionaţi, care se bazează pe ştiinţă şi pe cercetările efectuate de specialişti în domeniul vieţii civile şi militare, a atelierelor şi meşteşugurilor", a explicat vicepreşedintele Terra Dacica Aeterna pentru REALITATEA.NET.