MENIU

Metoda „Îmbrățișării” revine în forță: Poliția avertizează asupra noii tendințe de furt

Polițiștii din județul Hunedoara trag un semnal de alarmă asupra revenirii unei vechi tehnici de furt, cunoscută drept „îmbrățișarea victimei.”

Această metodă, populară în anii ’90, vizează în special persoane vulnerabile, precum vârstnicii, persoanele singure sau cele aflate sub influența alcoolului. Infractorii utilizează pretexte de prietenie sau empatie pentru a se apropia de victime și, printr-o îmbrățișare aparent prietenoasă, sustrag bani, bijuterii sau alte obiecte de valoare. Recent, o femeie suspectată de utilizarea acestei metode a fost reținută de polițiști.

Modul de operare al infractorilor

Conform reprezentanților IPJ Hunedoara, infractorii folosesc un scenariu emoțional pentru a aborda victimele. Aceștia simulează întâlniri întâmplătoare sau oferă complimente exagerate, pretextând o cunoștință mai veche sau o stare de recunoștință. În timpul îmbrățișării, aceștia profită de apropierea fizică pentru a subtiliza obiecte de valoare din buzunare sau din poșete. Persoanele care comit astfel de fapte se prezintă deseori ca fiind amabile și prietenoase, astfel încât victimele să nu bănuiască nimic. Deși de obicei acționează singuri, există cazuri în care aceștia colaborează cu un complice, care distrage atenția victimei.

Într-o acțiune desfășurată în Vulcan, polițiștii Biroului de Investigații Criminale au reținut o femeie de 47 de ani din municipiu, suspectată că ar fi comis mai multe furturi prin această metodă, cu un prejudiciu estimat la 7.000 de lei. Victimele acesteia erau abordate în preajma localurilor, profitând de momentele în care se aflau în stare de ebrietate. Unul dintre cazuri a fost raportat la data de 12 octombrie 2024, când un bărbat a sesizat poliția că, după ce consumase alcool pe terasa unui bar, o femeie i-ar fi sustras portofelul în care avea 600 de lei.

Recomandările poliției pentru prevenirea furturilor prin metoda „îmbrățișării”

Poliția oferă câteva sfaturi pentru a preveni aceste furturi:

Fiți atenți la persoanele necunoscute: Dacă o persoană necunoscută adoptă o atitudine exagerat de prietenoasă, păstrați distanța și respingeți orice apropiere fizică neobișnuită.

Evitați expunerea obiectelor de valoare: Țineți bijuteriile scumpe, telefoanele sau portofelele în locuri greu accesibile, cum ar fi buzunarele interioare ale hainelor sau genți închise.

Atenție în locuri aglomerate: În piețe sau stații de transport, rămâneți vigilent și observați atent împrejurimile.

Refuzați ajutorul nesolicitat: Dacă sunteți abordat de cineva care insistă să vă mulțumească exagerat sau să vă ofere „ajutor,” refuzați politicos și păstrați o distanță sigură.

Prin aceste măsuri simple, poliția îndeamnă cetățenii să fie precauți și să evite orice situație în care ar putea deveni victime ale acestei metode de furt.