Preşedintele Iohannis şi premierul Grindeanu, mesaje de Ziua Culturii Naţionale
Preşedintele Klaus Iohannis a scris, duminică, pe Facebook, de Ziua Culturii Naţionale, că patrimoniul cultural al României continuă să fie cel mai elocvent şi reprezentativ act de identitate al naţiunii române. La rândul său, premierul Sorin Grindeanu a transmis un mesaj de "prima mare sărbătoare laică a anului".
Preşedintele Klaus Iohannis a scris, duminică, pe Facebook, de Ziua Culturii Naţionale, că patrimoniul cultural al României continuă să fie cel mai elocvent şi reprezentativ act de identitate al naţiunii române.
"M-am simţit onorat de fiecare dată când am avut ocazia ca, în numele românilor, să acord cele mai înalte distincţii celor care şi-au dedicat întreaga viaţă creaţiei culturale. Operele lor ne-au bucurat inimile şi ne-au îmbogăţit spiritual. În lume, respectul pentru ţara noastră se clădeşte în bună măsură pe aprecierea internaţională a culturii şi artiştilor ei. Patrimoniul nostru cultural continuă să fie cel mai elocvent şi reprezentativ act de identitate al naţiunii române", a scris, pe Facebook, preşedintele Klaus Iohannis.
Mesajul este în însoţit de un slide de fotografii care-l înfăţişează pe preşedintele Iohannis participând la o serie de evenimente culturale, de la festivaluri organizate sub patronul Preşedinţiei sau de la decorarea unor personalităţi ale vieţii culturale, precum filosoful Mihai Şora, istoricul Neagu Djuvara, actorul Florin Piersic sau membrii formaţiei Cargo.
Şi premierul Sorin Grindeanu a adresat un mesaj de Ziua Culturii Naţionale:
"Am remarcat cu bucurie că prima mare sărbătoare laică a anului este chiar ziua de astăzi, Ziua Culturii Naționale, o dată care se suprapune în mod fericit cu numele lui Mihai Eminescu. La fel cum luna ianuarie din calendarul religios începe cu sfințirea apelor pentru primenire și bună așezare, tot așa, ziua de astăzi e menită să ne reconecteze, încă din primele zile ale Anului Nou cu rădăcinile noastre de identitate culturală.
De asemenea, mi-am reamintit cu nostalgie de vremurile în care bunicii își învățau nepoții, încă din primii ani de viață, versurile lui Eminescu. Eu însumi am învățat primele poezii ale lui Eminescu, tot așa. Cultura este vie și este Viață.
Cultura a stat mereu la porțile Spiritului și ne-a adus Bucurie și Libertate, chiar în cele mai grele clipe pentru acest popor. De aceea, să nu lăsăm să treacă ziua de astăzi fără să permitem Frumosului să ne încânte în toate formele lui, fie că e vorba de cărți, teatru, muzică, film, pictură, sculptură sau orice altă formă artistică de expresie creată în acest spațiu cultural! Să ne celebrăm și să ne iubim oamenii de cultură, artiștii, pentru felul în care au ales să își împlinească misiunea pe pământ!", a scris premierul pe pagina sa de Facebook.