MENIU

Mesajul lui Joe Biden, la 20 de ani de la 11 septembrie: „Când suntem cei mai vulnerabili, unitatea este forţa noastră cea mai mare”

Joe Biden, președintele SUA

Statele Unite ale Americii comemorează sâmbătă atentatele jihadiste de la 11 septembrie 2001. La 20 de ani de la cele mai sângeroase atentate, războiul din Afganistan s-a încheiat, după ce SUA și forțele aliate s-au retras în timpul revenirii la putere a talibanilor. Preşedintele Joe Biden şi soţia sa, Jill, sunt aşteptaţi sâmbătă dimineaţă la New York, la Memorialul construit pe locul fostelor turnuri gemene din World Trade Center. Liderul de la Casa Albă a transmis deja mesajul său către americani la trista comemorare ce a îndoliat o lume întreagă.

Comemorarea are loc în timp ce președintele SUA, Joe Biden, apare fragilizat de sfârşitul haotic al războiului din Afganistan, declanşat în urmă cu două decenii ca represalii la aceste atacuri ale Al-Qaida care au bulversat începutul de secolul al XXI-lea, notează France Presse într-un comentariu transmis vineri, citează Agerpres.

9/11 - ZIUA în care lumea s-a schimbat: 20 de ani de la atentatele teroriste din 11 septembrie 2001 din SUA

O comemorare în care durerea, emoţia supravieţuitorilor, a familiilor victimelor şi a martorilor rămân extrem de vii. Dar, în spaţiul a două decenii şi al unei generaţii, acest cataclism aparţine de acum şi Istoriei, iar tinerii americani din 2021 nu au uneori decât o conştiinţă parţială a lui, relevă experţi.

Joe Biden vizitează Memorialul din New York
Preşedintele Joe Biden şi soţia sa, Jill, merg sâmbătă în cele trei locuri emblematice ale atentatelor de la 11 septembrie 2001: la New York, la impresionantul memorial, la sediul Pentagonului şi în statul Pennsylvania, unde s-a prăbuşit avionul deturnat de jihadişti în urmă cu douăzeci de ani.

La Ground Zero i se va alătura și fostul președinte democrat Barack Obama.

Dar nu este prevăzut ca preşedintele, foarte criticat pentru modul în care a gestionat retragerea din Afganistan şi care se confruntă cu dificultăţi în lupta pentru a stopa pandemia de COVID-19, să ia cuvântul în public în cursul ceremoniilor prevăzute, potrivit AFP, relatează Agerpres.

Ca în fiecare an de atunci încolo, timp de trei ore, în acest loc se va da citire numelor celor în jur de 3.000 de persoane ucise. Imense fascicule de lumini verticale se ridică deja în această săptămână din cele două imense bazine negre care au înlocuit baza turnurilor.

Cuplul prezidenţial urmează să se deplaseze şi în Pennsylvania, unde s-a prăbuşit un avion deturnat de patru din cei 19 jihadişti, şi la marginea Washingtonului, unde a fost atacat Pentagonul.

MESAJUL lui Joe Biden - VIDEO

Preşedintele Biden nu va lua cuvântul pe parcursul zilei, dar a transmis un singur mesaj video, de aproximativ șase minute.

„Este pentru mine învăţătura principală din (evenimentele de la) 11 septembrie. Aceea că, atunci când suntem cei mai vulnerabili, unitatea este forţa noastră cea mai mare. (...) Unitatea nu înseamnă că trebuie să credem cu toţii acelaşi lucru, dar este esenţial să ne respectăm reciproc şi să avem încredere unul în celălalt", a declarat Joe Biden în mesajul său video către o Americă profund divizată.

Joe Biden este fragilizat de dezastrul sfârşitului intervenţiei militare în Afganistan - întinsă din octombrie 2001 până la 31 august 2021 -, în timp ce Pentagonul şi Departamentul de Stat au fost luate pe nepregătite de înaintarea fulgerătoare a talibanilor, scrie AFP.

9/11 - ZIUA în care lumea s-a schimbat: 20 de ani de la atentatele teroriste din 11 septembrie 2001 din SUA

Statele Unite, care au pierdut 2.500 de militari şi au cheltuit în jur de 2.000 miliarde de dolari în Afganistan, au lăsat această ţară pe mâna fundamentaliştilor islamişti pe care îi alungaseră din Kabul acum 20 de ani, acuzându-i că îl adăposteau pe liderul Al-Qaida, Osama Bin Laden, ucis apoi în mai 2011 în Pakistan.

Recentul atentat de la 26 august din Kabul, revendicat de aripa afgană a grupării Stat Islamic, în care au fost ucişi 13 militari americani la aeroportul din Kabul, în plină operaţiune de evacuare, a tulburat opinia publică. Aceşti tineri în uniformă, bărbaţi şi femei, erau, cei mai mulţi dintre ei, de-abia născuţi în momentul în care se declanşa conflictul afgan.

Moartea lor reaminteşte că America se află într-o cezură între amintirea încă vie pentru zeci de milioane de americani şi o memorie istorică şi instituţională pentru tânăra generaţie care nu a trăit momentul 11 septembrie şi îl evocă uneori în familie, la şcoală, în media, încheie AFP în comentariul la comemorarea de sâmbătă.