MENIU

Mesaj emoționant al soțiilor luptătorilor ucraineni din Azovstal către Papa Francisc: „Să nu-i lăsați să moară!”

Mesaj emoționant al soțiilor luptătorilor ucraineni din Azovstal către Papa Francisc Foto: Vaticannews.va

Intervenție la Papa Francisc pentru salvarea militarilor ucraineni din Azovstal. Soțiile a doi dintre ultimii luptători ucraineni rămași să lupte în oțelăria Azovstal din Mariupol i-au cerut miercuri Papei Francisc să le ajute să-i ducă într-o țară terță.

„Vă rugăm să să nu-i lăsați să moară”, a fost mesajul uneia dintre cele două soții ale luptătorilor ucraineni din Azovstal către Papa Francisc.

Katerina Prokopenko, 27 de ani, și Iulia Fedosiuk, 29 de ani, au vorbit cu Papa aproximativ cinci minute la finalul audienței generale din Piața Sf. Petru și i-au cerut să intervină direct la președintele rus Vladimir Putin pentru a-i lăsa pe soldați să plece.

Cele două tinere ucrainene au spus că au vorbit cu Papa Francisc în engleză și i-au oferit detalii despre situația din Azvostal, unde aproximativ 700 de soldați sunt răniți, cu membre cangrenate sau amputate. Ele au povestit că se tem că soldaţii vor fi capturaţi, torturaţi şi ucişi de forţele ruse.

„L-am rugat să vină în Ucraina, să vorbească cu Putin, să-i spună „Lăsaţi-i să plece”, a spus Prokopenko, soţia unuia dintre liderii regimentului Azov, Denis Prokopenko.

„Sperăm că această întâlnire le va salva vieţile. Suntem pregătiţi pentru o acţiune din partea Papei, a delegaţiei sale, soldaţii noştri sunt pregătiţi să lase jos armele în caz de evacuare într-o ţară terţă”, a adăugat ea.

„I-am spus papei că 700 dintre soldaţii noştri sunt răniţi, că suferă de cangrenă, amputări (...) Mulţi dintre ei sunt morţi, nu i-am putut îngropa creștinește”, a spus la rândul său Iulia Fedosiuk, în vârstă de 29 de ani.

„L-am rugat pe papă să-i ajute, să acţioneze ca o a treia parte în acest război şi să le permită să plece printr-un coridor umanitar. Ne-a spus că se roagă pentru noi şi că va face tot ce poate”, a adăugat ea, subliniind „condiţiile teribile” de la faţa locului , „fără apă, fără hrană şi fără echipament medical”.

Katherina și Iulia provin din Kiev și Lviv, dar merg în Germaniase îndreaptă spre Germania ca refugiați.

De câteva săptămâni, Mariupol este aproape în întregime sub controlul forţelor ruse. Oțelăria Azovstal rămâne ultima redută încă a ucrainenilor, asediată neîncetat de ruși.

Potrivit Kievului, „peste o mie” de soldaţi ucraineni, dintre care „sute de răniţi”, se află încă în galeriile subterane ale combinatului, după evacuarea civililor cu ajutorul ONU.

Autorităţile ucrainene au anunțat că „lucrează” la posibilitatea de a evacua soldaţii răniţi, personalul medical şi capelanii militari din Azovstal, sperând în acelaşi timp să primească ajutor din partea organizaţiilor internaţionale şi a Turciei.

Vicepremierul Irina Vereșciuk a anunțat miercuri seară că a fost făcută o ofertă Rusiei pentru eliberarea militarilor ucraineni răniți din Azovstal.