MENIU

Ce înseamnă 9 Mai pentru România. Mesajul unui fost ministru al Apărării și vicepremier

Mesaj de 9 mai

Președintele UNPR Gabriel Oprea, fost ministru al Apărării Naționale, a transmis un mesaj pe pagina sa de Facebook cu ocazia Zilei de 9 Mai.

Pentru România, 9 Mai înseamnă celebrarea a trei momente istorice, arată Gabriel Oprea câștigarea Independenței, sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial și apartenența la UE.

Statul român trebuie să sprijine prin toate mijloacele oamenii care își desfășoară activitatea în instituțiile din domeniul apărare, ordine publică și siguranță națională, spune fostul ministru.

"Ca ministru al apărării, al afacerilor interne și ca vicepremier pentru securitate națională, am acordat o atenție deosebită asigurării resurselor necesare pentru desfășurarea activității lor în condiții optime, asigurării tuturor drepturilor celor care activează în domeniu, precum și celor care sunt în rezervă, în retragere, veterani și văduve de război, care merită tot respectul nostru după o viață dedicată țării", a declarat Oprea.

Redăm mai jos mesajul șefului UNPR:

"Dragi prieteni,

9 mai este o zi de mare sărbătoare pentru Europa, iar pentru România, 9 Mai înseamnă celebrarea a trei momente istorice: 142 de ani de la câștigarea Independenței, 74 de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial și 12 ani ca membru al Uniunii Europene.

Astăzi îi onorăm pe toți cei care au făcut posibile aceste momente deosebit de importante din destinul României, etape istorice care au marcat existența ca stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil. Ei au făcut posibilă sărbătorirea Centenarului.
Peste 10.000 de ostași români s-au sacrificat în Războiul de Independență, iar alte sute de mii în cel de-al Doilea Război Mondial. Rănile războiului ne vor aminti mereu cât de prețioasă este pacea. România are astăzi cele mai importante garanții de Securitate, suntem parte a celei mai importante alianțe militare - NATO și parte a Uniunii Europene, împărtășind valorile libertății, securității și justiției. Statul român trebuie să sprijine prin toate mijloacele oamenii care își desfășoară activitatea în instituțiile din domeniul apărare, ordine publică și siguranță națională. Ca ministru al apărării, al afacerilor interne și ca vicepremier pentru securitate națională, am acordat o atenție deosebită asigurării resurselor necesare pentru desfășurarea activității lor în condiții optime, asigurării tuturor drepturilor celor care activează în domeniu, precum și celor care sunt în rezervă, în retrage, veterani și văduve de război, care merită tot respectul nostru după o viață dedicată țării.

Ziua Europei este un prilej de sărbătoare, dar și un moment de reflecție la destinul și parcursul țărilor care formează Uniunea Europeană. 9 Mai marchează, pentru fiecare dintre țările Uniunii Europene, momentul simbolic care a pus bazele unui parteneriat economic şi politic unic în lume.
Uniunea Europeană a fost întemeiată de statele care, în pofida diferendelor istorice, au ales să privească spre viitor pentru binele propriilor cetățeni. Omenirea a primit suficiente dovezi pentru a se convinge că bunăstarea şi prosperitatea nu se pot realiza într-o lume măcinată de tensiuni și numai pacea poate asigura un viitor liniştit copiilor noştri.

Astăzi, Uniunea Europeană este un simbol al unității cetățenilor săi, al comuniunii de gânduri, trăiri și manifestări pe care tot mai mulți o numesc identitate europeană.
Suntem un popor care în perioadele de cumpănă a ştiut să aleagă drumul libertăţii, al democraţiei, drumul proeuropean. De aceea, cred cu tărie că apartenența noastră la marea familie europeană înseamnă bunăstare și securitate pentru români", a scris Gabriel Oprea pe Facebook.

Mai multe articole despre:
Gabriel Oprea