MENIU

Merele de la Voinești, pe cale de dispariție. S-a redeschis Casa Unirea, produsele românești ajung pe raft

Foto cu caracter ilustrativ / Pixabay

În plină criză generată de inflație și scumpiri la energia electrică, mulți agricultori se gândesc să renunțe la anumite culturi sau la solarii de teama costurilor uriașe. Autoritățile vin în sprijinul lor, iar casa de comerț Unirea se redeschide. Astfel, fermierii își vor putea vinde legumele și fructele în marile lanțuri de magazine. În aceste condiții, producătorii speră ca merele de la Voinești să ajungă pe mesele românilor. 

Valentin și Andreea Boianu locuiesc în comuna Voinești, la o sută de kilometri de Capitală. De mici se ocupă de agricultură, iar pasiunea pentru acest lucru a fost transmisă din generație în generație. Cei doi se ocupă de livada de mere a familiei care are o suprafață de aproximativ 30 de hectare. Însă, agricultorii atrag atenția că merele de Voinești ar putea să dispară în câțiva ani. Lipsa forței de muncă și faptul că nu au piață de desfacere sunt principalele probleme.

„Nu găsim oameni suficienți ca să recoltăm la timp fructele. În momentul acesta ele trebuiau recoltate deja”, a spus Valentin Boianu, producător.

Însă, pentru a reduce risipa cei doi au pus bazele unei fabrici de procesare a fructelor. Investiția totală a fost de 1,5 milioane de euro, iar o parte din bani au fost accesați prin programele care oferă fonduri europene. Aici, familia Boian produce suc de mere, dar și alte produse precum dulceața de dovleac.

Produsele vor ajunge pe mesele românilor prin intermediul casei de comerț Unirea.

Primele cantități de legume au fost deja livrate în magazine. 

Mai multe articole despre:
mere voinesti