MENIU

Mercenarii ruși, din armata privată a lui Putin, au plecat din Africa spre Europa de Est

Militari din grupul Wagner FOTO: Profimedia

Un număr fără precedent din Grupul Wagner, pe care unii l-au numit „armata privată” a lui Putin, a plecat în ultimele zile cu direcția Europa de Est.

Infamul grup Wagner, condus de unul dintre cei mai apropiați asociați ai președintelui Putin, scoate din Africa zeci de mercenari căliți în luptă pentru a-i trimite în Europa de Est, unde forțele ruse amenință Ucraina, potrivit The Daily Beast.

Potrivit a doi ofițeri militari superiori din Republica Centrafricană (RCA), un număr fără precedent de mercenari Wagner au părăsit țara spre Europa de Est în ianuarie și mai mulți se pregătesc să plece în săptămânile următoare.

Un bărbat care a fost reținut recent de forțele Grupului Wagner a declarat că a auzit trupele CAR în tabăra în care era ținut descriind un exod brusc de luptători mercenari care se îndreptau direct spre Ucraina.

Nu este prima dată când Grupul Wagner reinstalează soldați privați din forțele speciale din Africa sau din alte zone de luptă, în conformitate cu obiectivele de politică externă în evoluție ale lui Putin,  în ciuda negărilor Kremlinului că Wagner are vreo legătură cu guvernul rus.

O investigație a Bellingcat publicată în noiembrie a constatat că peste 200 de ruși au fost trimiși în Belarus pentru a destabiliza țara în perioada premergătoare alegerilor prezidențiale din august 2020 din alte puncte fierbinți în care a fost desfășurat Grupul Wagner, inclusiv RCA.

Dacă Putin le-ar fi cerut prietenilor săi de la Wagner să sporească destabilizarea în interiorul Ucrainei, ar fi probabil ca unii dintre acești mercenari ruși să fie recrutați din Africa subsahariană.

Peste 1.000 de ruși sunt desfășurați în RCA de către Grupul Wagner, care a câștigat pentru prima dată notorietate internațională în Ucraina la apogeul incursiunii din 2014, când au fost acuzați de crime de război.

Organizația a fost fondată de Dmitri Utkin, care a fost cândva membru al forțelor speciale ruse și se află în prezent sub sancțiunile SUA pentru că a ajutat separatiștii susținuți de ruși din estul Ucrainei.

Potrivit unui raport CNN, Utkin a fost odată șeful securității pentru Yevgeny Prigozhin, un oligarh rus cu legături strânse cu Kremlinul. 

Prigozhin a devenit faimos ca restaurator și și-a câștigat porecla de „bucătarul lui Putin” din cauza contractelor profitabile acordate companiei sale de catering. Centrul de afaceri rus RBC a raportat cu câțiva ani în urmă că numele lui Utkin a apărut într-o bază de date corporativă ca director general al uneia dintre companiile lui Prigozhin.