Menopauza masculină este reală?
Menopauza feminină marchează sfârșitul ciclului reproductiv feminin. Cu toate acestea, bărbații experimentează o serie de simptome și schimbări în timp ce îmbătrânesc, pe care unii oameni le compară cu efectele menopauzei.
Condiția apare în unele literaturi ca „andropauză”. Cu toate acestea, această etichetă este înșelătoare și definiția simptomelor, cauzelor și tratamentelor este încă neclară.
Potrivit unui articol din revista Social History of Medicine, menopauza masculină sau andropauza a fost un subiect mult discutat de la sfârșitul anilor 1930 până la mijlocul anilor 1950, dar cercetătorii moderni recomandă că, fără limite clare, andropauza nu este un diagnostic util.
Cu toate acestea, îmbătrânirea încă produce efecte în corpul masculin, inclusiv nivelurile de testosteron care se reduc în mod regulat. În timp ce înaintarea în vârstă are efecte asupra nivelurilor de hormoni specifici sexului la bărbați, însă corelarea procesului cu menopauza feminină nu este exactă.
Unii cercetători asociază simptomele cu o afecțiune numită declin androgen la bărbați în vârstă (ADAM) sau hipogonadism cu debut tardiv. Acest lucru se întâmplă în mod natural atunci când gonadele sau organele care produc celule sexuale încep să îmbătrânească și își pierd funcția. Afecțiunea afectează doar 2,1% dintre bărbați, în timp ce menopauza este o parte naturală a dezvoltării sexuale feminine. Această prevalență crește odată cu vârsta, dar nu este încă o etapă standard în dezvoltarea masculină.
Un medic va sugera un diagnostic de hipogonadism cu debut tardiv atunci când un bărbat demonstrează trei simptome sexuale și are niveluri de androgeni mai mici de 11 nanomoli pe litru (nmol).
Citește continuarea pe realitateamedicală.net