MENIU

Meniu de 1 Decembrie. Ce se mănâncă de Ziua Națională - Preparatele care nu trebuie să lipsească de pe masă

Meniu de 1 Decembrie. Ce se mănâncă de Ziua Națională - Preparatele care nu trebuie să lipsească de pe masă

Inspirație pentru meniul de 1 Decembrie: află care sunt preparatele tradiționale românești care nu trebuie să lipsească de pe masa ta de Ziua Națională.

Ziua Națională, sărbătorită pe 1 Decembrie, este una deosebit de importantă în istoria și cultura românească, marcând Marea Unire, adică unirea Transilvaniei cu România în anul 1918.

Această zi simbolizează realizarea idealului de unitate națională și reprezintă un pilon fundamental al identității naționale. Și cum e firesc, în afară de parada militară tradițională, ziua este marcată și cu un meniu pe cinste.

De ce e importantă mâncarea de 1 Decembrie

Începând din anul 1990 până în prezent, Ziua Națională a României este sărbătorită la 1 Decembrie, amintind de faptul că la această dată, în anul 1918, la Alba Iulia, Adunarea Națională a românilor din Transilvania și din celelalte provincii românești a adoptat hotărârea unirii acestor teritorii cu Regatul României.

Acest eveniment a avut un impact semnificativ asupra națiunii române, consolidând sentimentul de apartenență și solidaritate între diferitele regiuni istorice. Și doar nu era să fie sărbătorit altfel decât cu mâncare autentică gustoasă. De altfel, în general, în afară de rolul de a ne hrăni, mâncarea are și rolul de a ajuta oamenii să se apropie unii de alții.

Cârcotașii îi critică pe românii care par exagerat de preocupați de mâncare de Ziua Națională, spunând că aceștia nu acordă suficientă atenție însemnătății istorice a acestei sărbători. Însă, criticii nu iau în seamă faptul că prin prepararea și savurarea mâncărurilor autentice, de 1 Decembrie, românii își exprimă atașamentul față de rădăcinile culturale și istorice, consolidând astfel legăturile dintre generații și păstrând tradițiile vii. 

Meniul de 1 Decembrie devine un mijloc prin care românii se conectează cu moștenirea lor culturală și sărbătoresc unitatea națională. Altfel spus, în contextul Zilei Naționale, mâncarea devine un element definitoriu al identității culturale românești și contribuie la crearea unei atmosfere de bucurie și solidaritate.

Meniul tradițional de 1 Decembrie

Meniul tradițional de 1 Decembrie este alcătuit din numeroase mâncăruri festive gustoase ce merg direct la suflet și aduc bucurie. Printre acestea se numără: fasolea cu ciolan, ciorba de fasole cu afumătură, sarmalele, mămăliga, varza cu ciolan sau afumătură, micii și cârnații, ciorba de burtă, mămăliga, cozonacul și plăcintele cu mere, brânză sau dovleac.

Fasolea cu ciolan

Fasolea cu ciolan este un preparat consistent și gustos, constând în fasole fiartă și ciolan de porc, adesea condimentat cu ceapă, usturoi și verdețuri. Tradiția referitoare la prepararea acestui fel de mâncare de 1 Decembrie a pornit în anul 2000, de la Teo Trandafir, în contextul în care Ziua Națională coincide cu ziua televiziunii Pro TV.

La vremea aceea, Teo Trandafir era angajată la Pro TV, iar într-o ediție a emisiunii ei, a anunțat că se ține „Marea Ciolaniadă”, la aniversarea a cinci ani de la lansarea televiziunii. Inițiativa s-a lipit de sufletele românilor și s-a transformat în tradiție de Ziua Națională.

Citește continuarea pe temananc.ro

Mai multe articole despre:
ziua nationala meniu 1 decembrie