MENIU

Membru CSM, despre comisia cerută de Tăriceanu: Ar încălca principiul separației puterilor în stat

<p>Membru CSM, despre comisia cerută de Tăriceanu: Ar &icirc;ncălca principiul separației puterilor &icirc;n stat</p>

Judecătorul Horațius Dumbravă, membru al CSM, a afirmat, luni, cu privire la intenția președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, de constituire a unei "comisii speciale" de evaluare a democrației, că punerea sa în aplicare ar reprezenta o încălcare a principiului separației puterilor în stat.

Horațius Dumbravă a solicitat, luni, exprimarea unei poziții din partea Consiliului față de intenția președintelui Senatului de constituire a unei "comisii speciale" care să prezinte societății românești "un tablou analitic și obiectiv atât al calității practicilor și instituțiilor democrației, al separației, echilibrului și controlului reciproc", un indicator de evaluare fiind independența și imparțialitatea sistemului judiciar.

În opinia sa, crearea comisiei speciale la nivelul Senatului, în cazul în care va fi pusă în practică, ar fi una eminamente politică și ar încălca astfel principiul separației puterilor în stat. Horațius Dumbravă consideră că aceasta reprezintă o dezbatere publică care privește în mod direct justiția, CSM neputând să o ignore, fiind legată de garantarea unei justiții independente.

Membrii CSM au apreciat, însă, că nu se impune exprimarea unei poziții din partea Consiliului față de intenția președintelui Senatului, deoarece încă nu se știe ce vizează comisia, pentru că nu s-a spus în ce constă activitatea acesteia.

Pe lângă acest caz, judecătorul Horațius Dumbravă a mai solicitat, luni, suplimentarea ordinii de zi a plenului CSM și cu o altă problemă care se referă la necesitatea unor verificări de către Inspecția Judiciară cu privire la toate cauzele penale în care s-au pronunțat achitări definitive, în ultimii 5 ani, cu dispunerea de măsuri preventive, dar și cu privire la dinamica soluționării unor cauze în care sunt cercetate fapte penale după 7-8 ani, respectiv identificarea motivelor pentru care s-a întârziat în efectuarea urmăririi penale și care sunt măsurile ce pot fi luate.

"Dacă este un fenomen, părerea mea este că nu este un fenomen, dar trebuie să vedem și dacă sunt câteva cauze, trebuie să vedem de ce s-a ajuns la această situație, ca oameni care stau arestați luni de zile, condamnați sau necondamnați în primă instanță, ajung să fie achitați. (...) Dacă noi nu avem o opinie, CSM, părerea mea este că ne ratăm rolul constituțional și atunci ajungem să vină din afară Senatul sau, ce știu eu, Parlamentul sau Guvernul să ne facă comisii de verificare a democrației", a afirmat Horațius Dumbravă.

În acest context, procurorul Gheorghe Muscalu a susținut că ar fi necesară și o analiză la nivelul Inspecției Judiciare, pentru a se vedea dacă anumite soluții la o instanță sunt într-un fel și, pe același caz, la altă instanță sunt diferite.

Totodată, procurorul Luminița Palade a arătat că, în ceea ce privește noțiunea de responsabilizare a sistemului judiciar, întotdeauna măsurile care trebuie luate la nivel de secție de procurori, de judecători și plen CSM privesc eficientizarea sistemului de justiție și responsabilizarea lui.

Și alți membri ai CSM au opinat că trebuie luate măsuri, motivând că nu este normal ca persoane care au stat în arest preventiv luni de zile să fie achitate în final, dar nu înseamnă că "trebuie să se treacă în extrema cealaltă".