MENIU

Mega-uraganul Milton a aprins imaginația adepților teoriei conspirației. De la însămânțarea norilor la geoinginerie, postările au avut milioane de vizualizări

Mega-uraganul Milton a aprins imaginația adepților teoriei conspirației

Mega uraganul Milton i-a bagat in sperieti pe americani, iar teoriile conspirației au luat cu asalt retelele de socializare. Postări care sugerează că forțe obscure se joacă cu vremea pentru a manipula rezultatele alegerilor au avut milioane de vizualizari pe social media.

Potrivit unei analize realizate de BBC Verify, o mare parte a discuțiilor din online sugerează că uraganul Milton nu este rezultatul unui fenomen meteorologic obișnuit, ci o creație deliberată a unor forțe obscure din centrul spatele politicii americane. Teorii variate s-au conturat, fiecare cu explicații diferite privind originile acestei furtuni distructive.

Una dintre cele mai răspândite teorii susține că uraganul Milton ar fi fost provocat prin tehnici de manipulare a vremii, în special prin metoda cunoscută sub numele de „însămânțarea norilor”. Aceasta presupune adăugarea unor substanțe chimice în nori cu scopul de a stimula precipitațiile. Deși această tehnică are aplicații legitime în anumite contexte, cum ar fi pentru a combate seceta, utilizarea ei în scopuri de manipulare a vremii pentru a crea uragane rămâne o teorie conspiraționistă fără dovezi substianțiale.

Însă sud-estul SUA a fost deja lovit de cantități uriașe de precipitații din cauza uraganului Helene, care a provocat inundații mortale în mai multe state în urmă cu doar două săptămâni.

„Când însămânțăm norii, este pentru că nu avem suficienți aerosoli sau vapori de apă în atmosferă pentru a vedea cum se produce condensarea, așa că încercăm să o forțăm prin însămânțarea norilor”, spune Jill Trepanier, expert în fenomene meteorologice extreme de la Universitatea de Stat din Louisiana.

„Peste vestul Golfului Mexic și Golful Campeche, aceasta nu este o problemă. Pământul va produce singur un uragan”. 

Pe de altă parte, alți utilizatori au avansat ideea „geoingineriei”, referindu-se la o gamă variată de metode fantomatice menite a combate schimbările climatice prin manipularea mediului. Această abordare, deși folosită în discuții academice, este adesea distorsionată în contextul teoriilor conspirației pentru a susține ideea că uraganele ar putea fi controlate în funcție de interese politice sau economice.

Raportul pe starea climei în România. Oltenia și sudul țării vor deveni un fel de Dubai, FACTURILE pentru răcorire vor fi uriașe

Discuțiile din mediul online au cancerizat pe seama unei ipoteze care sugerează că Mega uraganul Milton ar putea fi exploatat ca un instrument de manipulare politică în perioada premergătoare alegerilor prezidențiale.

„Cu ajutorul cunoștințelor și tehnologiei actuale, nu există nicio posibilitate de a utiliza geoingineria pentru a modifica uraganele”, spune Suzana Camargo de la Lamont-Doherty Earth Observatory de la Universitatea Columbia.  

Miercuri, președintele SUA, Joe Biden, a descris afirmațiile ca fiind „mai mult decât ridicole”, adăugând că „este atât de stupid, încât trebuie să înceteze”.El răspundea congresmanului republican Marjorie Taylor Greene, care în ultimele zile a sugerat pe conturile sale de socializare că guvernul SUA „poate controla vremea”.

Confruntarea candidaților pe drumul spre Cotroceni se vede pe Realitatea.NET! Ana Maria Păcuraru, tur de forță: TU DECIZI în ziua votului!