Medicul Valeriu Gheorghiță, noi PRECIZĂRI despre efectele ADVERSE în cazul vaccinurilor COVID-19
Medicul militar Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului național pentru coordonarea campaniei de vaccinare, a prezentat mai multe reacții adverse care pot apărea în cazul imunizării.
Valeriu Gheorghiță a precizat vineri că vaccinurile împotriva COVID-19 au contraindicații pentru persoanele cu antecedente de reacții alergice puternice la orice component al vaccinului pe bază de ARN mesager și pentru copiii sub 16 ani.
EFECTE ADVERSE la vaccinarea anti COVID-19
„Reacțiile adverse ale vaccinului împotriva COVID-19 pe bază de ARN mesager pot să fie foarte frecvente, adică ele pot afecta mai mult de una din zece persoane vaccinate, și anume: durere la locul injectării, oboseală, durere de cap, dureri musculare.
De asemenea, frisoane, dureri articulare, febră, sunt citate și reacții frecvente care pot afecta una din 10 persoane vaccinate și anume: tumefacții, umflătură, la locul de administrare, roșeață la locul de administrare, stare de greață și reacții mai puțin frecvente care afectează mai puțin de unul din 100 de utilizatori cum ar fi ganglioni limfatici măriți, senzație de boală cu dureri musculare, cu durere de cap, cu febră.
CONTRAINDICAȚII la vaccinarea anti COVID-19
Există, de asemenea, o serie de contraindicații la vaccinare, este unul dintre vaccinurile cu cele mai puține contraindicații și anume persoanele cu antecedente de reacții alergice puternice la orice component al vaccinului pe bază de ARN mesager.
De asemenea, în ceea ce privește femeile gravide și femeile care alăptează, această categorie de persoane nu a făcut parte până la acest moment din niciun studiu clinic cu vaccin împotriva COVID-19. Prin urmare, decizia de a vaccina aceste categorii de persoane se individualizează în funcție de riscul de infecție, de riscul de a dezvolta o formă severă, de riscul de a transmite infecția la alte persoane vulnerabilă, drept pentru care această decizie este individualizată și se stabilește prin consilierea medicală a fiecărei persoane în cauză.
ATENȚIE! Persoanele cu simptome acute de COVID-19 sau cu o stare acută febrilă care prezintă febră la momentul prezentării în centrul de vaccinare, aceste persoane se pot vaccina DUPĂ însănătoșire, după vindecarea episodului febril actual.
Vorbim de contraindicații la copiii sub 16 ani pentru că la această categorie de vârstă nu avem date de siguranță și eficacitate pentru vaccin.
Sunt incluse aceste categorii de vârstă în testele actuale dar la acest moment aceste date nu sunt finalizate. Practic orice persoană de peste 16 ani, fără contraindicații, se poate vaccina împotriva COVID-19.”