MENIU

Medicul Ioan Lascăr: Numărul deceselor în urma incendiului din Colectiv s-ar putea dubla

Șeful Secției de Chirurgie Plastică de la Spitalul Floreasca, prof. univ. dr. Ioan Lascăr a declarat, într-o ședință la Guvern, că este posibil ca numărul deceselor să se dubleze. Potrivit acestuia, într-o astfel de situație, rata de supraviețuire este de 50%, informează Realitatea TV.

UPDATE: Încă un pacient a murit, bilanțul persoanelor decedate ajungând la 30. Victima avea 26 de ani și era internată la Spitalul Clinic de Urgenta Bagdasar-Arseni Bucuresti, potrivit Realitatea TV.

"Situația multor răniți este foarte gravă, iar numărul deceselor ar putea crește semnificativ și ar putea chiar să se dubleze", a spus prof. univ. dr. Ioan Lascăr.

Raed Arafat a atras la rândul său atenția asupra posibilității dublării numărului de decese. "Este posibil sa se dubleze numarul actual al deceselor, adica sa mai avem inca 20 de decese. Asta este o cifra, 20 - 30 de decese, este o cifra foarte orientativa, nu inseamna ca asa va fi", a adăugat el. 

Declarațiile au fost făcute la Palatul Victoria, în cadrul grupului de lucru convocat de premierul Victor Ponta. Din acest grup fac parte Ponta, vicepremierul Gabriel Oprea, Ministrul Apărării, Mircea Dușa, comandantul Spitalului Militar, Florentina Ioniță Radu, prof. dr. Ioan Lascăr, ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

"Mâine vin doi medici din Franța, somități în domeniul arsurilor", a mai spus prof. univ. dr. Ioan Lascăr.

S-a mai stabilit ca, luni dimineață, să se facă o comisie de medici, din care vor face parte atât ministrul Bănicioiu, cât și dr. Ioan Lascăr, care vor merge la toate spitalele pentru a evalua starea pacienților, urmând să prezinte concluziile grupului de lucru ce se va reuni din nou la Palatul Victoria.

"Până la sfârșitul lunii decembrie facem un program special pentru tratament și recuperare. Pentru un singur bolnav, costurile sunt de 500.000 - un milion de euro", a declarat premierul Victor Ponta.

 

Medic Spitalul de Arși: "Ce ne-ar ajuta niște colegi în plus. Aveam nevoie de experiența lor"

 

Dr. Adrian Stănculea, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic de Urgență de Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri, a declarat că l-ar fi ajutat să aibă colegi în plus, "mai ales pe Terapie Intensivă",  unde doi medici sunt suspendați și au interdicția de a lucra într-un spital de stat. În acest sens, Adrian Stănculea a subliniat că ar fi avut nevoie de experiența lor.

"Ce ne-ar ajuta niște colegi în plus, mai ales pe Terapie Intensivă unde am doi colegi suspendați. Din păcate, și-au oferit ajutorul, dar au interdicția de a lucra într-un spital de stat. Aveam nevoie de experiența lor, m-ar fi ajutat experiența lor și faptul că ani de zile au lucrat cu arsurile. Au interdicții din trecut...", a spus dr. Adrian Stănculea.

Duminică, în cursul dimineții, alte două victime ale incendiului din clubul Colectiv, din Capitală, au decedat. Una la Spitalul de Arşi şi cealaltă la Bagdasar, numărul morţilor ajungând astfel la 29, potrivit declarațiilor făcute de secretarul de stat în MAI, Raed Arafat.

La această oră, starea a şapte dintre răniţii internaţi la Spitalul Bagdasar Arseni este dramatică, aceştia având arsuri pe suprafeţe mari din corp, potrivit conducerii unităţii.

La Spitalul de Arși, 27 de persoane mai sunt internate. Dintre acestea, 14 sunt relativ stabile, trei se află în stare critică. Medicii nu au probleme cu personalul, pentru moment.

Nouă dintre cele 24 de persoane internate la Spitalul Universitar în urma incendiului din Clubul Colectiv sunt în stare critică, au anunţat medicii, duminică dimineaţă.

La Spitalul Militar, acum sunt doisprezece pacienţi răniţi, în urma incendiului din clubul Colectiv, din care 11 la ATI, unul fiind intubat şi cinci în stare critică, cu arsuri de căi respiratorii superioare, potrivit comandantului SMC, Florentina Ioniţă Radu. "Medicii au operat 12 ore încontinuu", a declarat aceasta.

Prof. univ. dr. Ioan Lascăr declara, sâmbătă, că nu a mai întâlnit o astfel de situație de la revoluția română din 1989, adăugând faptul că este 'ca la război' și se operează simultan în mai multe săli din spital.

"Toți cei 13 pacienți au fost operați. Datorită mobilizării instantenee a colectivului, care își desfășoară activitatea în aceasstă unitate, este doar începutul. Costurile sunt fabuloase pentru îngrijirea unui bolnav ars grav. Sunt cu toții tineri. Noi facem ceea ce este posibil cu resursele noastre. Este ca la război. Se operează simultan în multe săli de operație. De la revoluție nu am mai întâlnit o astfel de situație. În acest moment, rezultatele sunt pe măsura efortului", spunea șeful Secției de Chirurgie Plastică de la Spitalul Floreasca.



 
 
Mai multe articole despre:
spitalul Floreasca Ioan Lascăr