Medicul Gindrovel Dumitra: Este doar o coincidență apariția trombozelor, NU are legătură cu vaccinul AstraZeneca împotriva COVID-19
Medicul Gindrovel Dumitra, vicepreședinte al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, susține că apariția trombozelor, invocate în cazul mai multor reacții după vaccinarea cu AstraZeneca, nu are, de fapt, legătură cu serul împotriva COVID-19. Acesta spune că ar fi o simplă coincidență și argumentează că nu s-au observat diferențe între cazurile de tromboze raportate la cei vaccinați și cei nevaccinați. Anunțul medicului vine și după ce Organizația Mondială a Sănătăţii (OMS) a transmis vineri că „nu există vreun motiv pentru a nu utiliza” vaccinul anti-COVD-19 de la AstraZeneca/Oxford și că ar trebui să fie continuată administrarea serului de la compania anglo-suedeză. Și Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a anunțat vineri că studiază problema trombozelor sesizate, dar despre care nu este sigur că a ar avea vreo legătură cu vaccinarea AstraZeneca.
Experții OMS au precizat că analizează informaţiile despre formarea de trombi, însă deocamdată nu a fost stabilită o legătură directă între vaccinare și formarea cheagurilor de sânge, de tip cauză-efect. Și Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a anunțat vineri că studiază problema trombozelor semnalate de mai multe state după vaccinarea cu AstraZeneca și că va emite un punct de vedere cel târziu sâmbătă. Reacțiile vin după ce au fost înregistrate și decese după imunizarea cu doze de la AstraZeneca în cazul a două loturi AVB 2856 și AVB 5300, în Italia și Austria. În România a fost raportat un caz suspect de deces după vaccinarea unui bărbat din Gorj cu AstraZeneca. Până în acest moment nu s-a demonstrat, însă, vreo legătură între vaccinare și moartea unor persoane. În ultimele zile, mai multe țări, printre care și România, au suspendat sau oprit folosirea dozelor din loturile respective de AstraZeneca pentru vaccinarea persoanelor, din motive de extremă precauție.
Rata de apariție a trombozelor după vaccinarea AstraZeneca NU este diferită la persoanele nevaccinate
Rata de apariție a trombozelor după vaccinarea cu serul de la AstraZeneca este egală cu rata de apariție la populația nevaccinată, a declarat medicul Gindrovel Dumitra, vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, la o zi de la suspendarea vaccinării în România cu dozele din lotul „cu probleme” de AstraZeneca.
El spune că nu se poate discuta despre o legătură directă între imunizarea cu serul AstraZeneca și apariția cazurilor de tromboze, fiind vorba de coincidențe:
„Procentul de persoane din populație care au astfel de evenimente este egal atât în populația nevaccinată, cât și în populația vaccinată. În cazul în care ar fi fost un exces de morbiditate, atunci ne-am fi gândit că există o relație de asociere între cele două evenimente, vaccinarea, respectiv apariția acestor reacții adverse, și atunci cu siguranță măsurile ar fi fost cu totul altele.
Dar în acest moment nu asistăm la un exces de morbiditate legat de această afecțiune la persoanele vaccinate”, a anunțat medicul Gindrovel Dumitra, vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, la EuropaFM.
Potrivit raportărilor la nivel internațional, până pe 10 martie au fost 22 de cazuri de coagulări fatale ale sângelui la 3 milioane de persoane vaccinate cu AstraZeneca.
Medicul Gindrovel Dumitra a mai amintit că vaccinul nu ne poate proteja de afecțiuni care nu au legătură cu infecția provocată de noul coronavirus.
„Este imposibil să te gândești care dintre persoane, mâine, ar avea un accident de circulație sau care ar face apendicită acută sau care pot să facă accident vascular cerebral sau infarct miocardic. Aceste evenimente oricum se vor întâmpla, pentru că vaccinul nu ne protejează împotriva acestora”, susține medicul Gindrovel Dumitra.
Mai multe țări europene au sistat sau suspendat vaccinarea cu serul de la AstraZeneca
Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a anunţat miercuri că o anchetă preliminară nu a stabilit nicio legătură între vaccinul AstraZeneca împotriva COVID-19 şi decesul unei asistente austriece care fusese injectată cu acesta.
Italia a oprit joi de la administrare un lot de vaccinuri AstraZeneca împotriva Covid-19 după ce au fost raportate două decese în Sicilia. Agenția Italiană a Medicamentului a decis, joi, să oprească imunizarea cu serul produs de AstraZeneca, după ce au apărut probleme de coagulare a sângelui la unii pacienți. Agenția italiană pentru Medicamente (AIFA) a precizat anterior în cursul zilei că suspendarea vaccinărilor este o măsură „de precauție”, adăugând că nu a fost stabilită nicio legătură între vaccin și „evenimentele adverse grave” survenite ulterior.
Țara noastră, a precizat CNCAV, nu a primit doze de vaccin din lotul ABV 5300, ci doar din lotul ABV 2856. astfel că a decis, joi, ca măsură extremă de precauție, sistarea vaccinării până la o decizie la nivel european. Din 15 februarie până joi, 11 martie, au fost folosite 77.049 de doze de la AstraZeneca, din lotul ABV 2856, astfel că au fost vaccinate cu acest ser peste 77.000 de persoane, potrivit CNCAV după decizia urgentă desfășurată joi.
Un deces survenit la o zi de la vaccinare, ale cărui cauze sunt analizate, a fost raportat și în România. Pe 1 martie a murit un bărbat la o zi de la vaccinarea anti COVID-19 la Târgu Jiu. El fusese vaccinat pe 28 februarie cu Astra Zeneca din lotul ABV2856 retras joi seara în România. Avea 47 de ani și era inginer la Serviciul de Gospodărire a Apelor Gorj.
Bărbatul care a murit la Târgu Jiu a fost vaccinat cu ser AstraZeneca din lotul „cu probleme”. DSP Gorj deschide ANCHETĂ