MENIU

Medicul francez specialist în arsuri, despre victimele de la Colectiv: "În 20 de ani nu am văzut..."

Specialiştii străini sunt îngroziţi de arsurile pe care le au victimele de la Colectiv. “În douăzeci de ani de când practic chirurgia nu am mai văzut asa ceva” – marturia vine de la unul dintre cei mai mari medici francezi specializat in arsuri. E vorba despre Marc Chaouat, medic chirurg francez la Spitalul Saint-Louis din Paris și secretar General al Asociației Franceze de Studiu și Tratament al Arsurii, scrie rfi.ro.

Vizita celor doi medici francezi, Marc Chaouat de la Spitalul Saint Louis și Vincent De Brucker, șeful Centrului de Tratare a Arsurilor de la Lille, este o coincidență. Venirea acestora fusese programată de luni de zile în cadrul unui program de cooperare în domeniul tratării arsurii între România și Franța care se desfășoară de doi ani, la inițiativa secretarului de stat, Raed Arafat care pe atunci lucra la Ministerul Sănătății.

Cei doi medici au vizitat spitalele din București în care sunt tratați răniții de la incendiul din Club Colectiv și au fost, pe de o parte șocați de ceea ce au văzut, pe de alta, impresionați de felul în care s-au organizat medicii români, după cum spune doctorul Marc Chaouat.

“Am dorit să vizităm spitalele, să ne dăm seama de situație, să vorbim cu colegii noștri despre criza de astăzi, dar și despre ce se va întâmpla ve viitor, cum vom organiza lucrurile, cum vom avansa împreună. Am putut vedea că toate echipele medicale s-au mobilizat la maximum. Este o situație extraordinara, pe care o întâlnim extrem de rar. Eu însumi, cu 20 de ani de experiență în chirurgia arsurii, n-am mai întâlnit o asemenea situație și un număr atât de mare de pacienți arși care sunt tratați în același timp.”

Duminica seară, ca urmare unui studiu făcut de cercetătorii de la Universitatea Politehnică București, s-a aflat că problemele celor raniti sunt si mai mari decat se banuia. Potrivit doctorului Ioan Lascăr, șeful Clinicii de Chirugie Plastică a Spitalului Floreasca, pacienții sunt atât arși, cât și otrăviți de un cocktail toxic format din mai multe gaze emanate prin arderea materialelor care capitonau clubul.