Medicul Emilian Imbri, despre importanța vaccinării obligatorii anti-COVID-19 și măsuri urgente la deschiderea școlilor în valul 4
Medicul Emilian Imbri, fost manager al spitalului „Victor Babeș” din București, consideră că ar fi fost poate mai bine pentru copii dacă anumite categorii de persoane ar fi fost „obligate” să se vaccineze anti-COVID-19, mai ales în contextul deschiderii școlilor în actualul val 4, provocat de tulpina Delta, mult mai contagioasă. Acesta a vorbit și despre importanța vaccinării profesorilor și părinților. Declarațiile au fost făcute marți, într-o intervenție la Realitatea PLUS, pe fondul creșterii rapide, din păcate, a numărului de copii bolnavi de COVID-19, care ajung în aceste zile mult prea devreme la Terapie Intensivă.
„Era foarte bine dacă s-ar fi pedalat, insistat și s-ar fi obligat la vaccinare, pentru anumite categorii de persoane”, este de părere medicul Emilian Imbri, amintind de cazul deceselor la tineri din ultimele zile.
„Trei tineri au murit în spitalul Victor Babeș... Daca cineva pierde bătălia, este grav”, a spus medicul.
„În acest moment, toți cei care organizează sistemul (medical - n.red.) știu ce au de făcut, insa datele sunt diferite”, a atras atenția fostul manager al spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Capitală, spital COVID în primul an de pandemie.
Acesta s-a referit la caracteristica deosebită a acestui nou val - Delta - care afectează în special tinerii și mai ales copiii.
„Nu s-a așteptat cineva ca această nouă variantă, modificată, mai bine înarmată a virusului (Delta - n.red.), să abordeze copiii. Toată lumea știa că dacă vine un val declarăm câteva spitale COVID. Din fericire, in primele valuri nu au fost afectați copiii. Din păcate, acum sunt cei mici, care nu se pot vaccina, sub 12 ani”, a atras atenția Emilian Imbri.
Despre recomandarea deschiderii școlilor cu prezența fizică, medicul a spus că susține această variantă, pentru binele copiilor.
„Este obligatoriu să înceapă școala. În momentul în care scoala nu incepe, si se agraveaza situatia, nu mai poti incepe. Sunt aspecte economice, de educatie, psihologice. Daca nu incepe scoala, sunt aspecte economice. Copiii sunt cu niste carente din cauza sistemului ineficient online”, a explicat medicul.
„Eu cred în sistemul de învătământ din România, cu marile lui lacune. Cred în seriozitatea celor care gestioneaza acest minister. În România, in momentul de față, dacă măsurile vor fi luate corect și cu curaj... Nu masuri de tipul <<Haideți să dăm mici, bomboane... >> Părintii trebuie convinși, ca și profesorii. Sunt cele doua niveluri ca doua ziduri de aparare in fata copiilor.
Dacă profesorul nu vine la școala și spune că mă numesc... și eu sunt vaccinat, se rupe filmul”, a avertizat Emilian Imbri.
„Copiii e bine să se vacccineze, în funcție de reacțiile și recomandările fiecăruie. Daca părinții nu sunt de acord, se va face un formular, cu vaccinarea copiilor lor, nu toți la grămadă”, a mai spus medicul Emilian Imbri, marți, la Realitatea PLUS.