MENIU

Medicul Carmen Dorobăț, despre PERICOLUL valului 4 asupra tinerilor și copiilor - DE CE ajung mai mulți la spital cu forme GRAVE

Medicul Carmen Dorobăț, despre PERICOLUL valului 4 asupra tinerilor și copiilor - De ce se îmbolnăvesc grav

Medicii avertizează asupra pericolului pe care-l reprezintă valul 4 coronavirus, provocat de tulpina Delta, asupra tinerilor și copiilor. Medicul infecționist Carmen Dorobăț spune că aceștia pot face forme grave de COVID-19 și a explicat ce determină accelerarea infectărilor la această categorie de vârstă și de ce ajung mai mulți dintre ei la spital.

Medicul Carmen Dorobăț, de la Spitalul de Boli Infecţioase “Sfânta Parascheva” din Iaşi, a atras atenția că tinerii și copiii infectați cu varianta Delta pot face forme mai grave de COVID-19, mai ales că puțini dintre ei sunt vaccinați.

„Începutul așa a fost, la pacienți cu vârste de peste 50-60 ani, în valul care a trecut au fost căzuri grave și la pacienți cu vârste cuprinse intre 40 și 50 ani la terapie intensivă. Dacă suprapunem grupele de vârstă care s-au vaccinat cu o incidentă crescută și numărul mare de cazuri cu infecție Delta, se poate observa că exact în zona de tineri și copii vaccinarea nu a avut loc și că urmare și incidența crescută așa cum de altfel o dovedește și dinamica virala din SUA unde numărul de infectări este mai mare decât în Europa și predominantă este la tineri, adolescenți și copii”, a explicat Carmen Dorobăț, miercuri, la o televiziune de știri.

În plus, în afară de vaccinare, un alt factor esențial este mobilitatea și socializarea intensă în sezonul de vară. Medicul spune că se așteaptă ca numărul de cazuri de COVID-19 să crească odată cu sfârșitul lunii august și apropierea anului școlar și universitar.

„Se adaugă mobilitatea, socializarea intensă în sezonul de vară și ne așteptăm ca odată cu sfârșit de luna august și apropierea de an școlar universitar tot printr-o activitate intensă și numărul de cazuri să crească. Aceste grupe de vârstă, adică tinerii și chiar copiii pot face forme mai grave când vorbim de varianta Delta”, a mai spus medicul infecționist.

„La nivelul României, neavand din fericire până la acest moment un număr mare de cazuri nu putem să ne exprimam cu ceea ce se vă întâmpla pe plan national, dar nu putem să ne așteptam ca dinamica virala să fie alta decât în celelate zone ale globului”, a avertizat Carmen Dorobăț.

În ultimele două săptămâni, numărul infectărilor a crescut de la o zi la alta, ca și numărul cazurilor grave de la ATI. Miercuri, au fost raportate alte 541 de cazuri noi de COVID-19,  în ultimele 24 de ore, fiind pentru a doua zi la rând în care sunt raportate peste 540 de îmbolnăviri. În total, de la debutul pandemiei, au fost raportate 1.088.594 de cazuri. În ultima zi s-au înregistrat 6 decese, iar la terapie intensivă sunt internați 146 de pacienți, față de 126 marți.