MENIU

Ministrul Apărării: "Oricând România poate să aibă nevoie de medicii militari în regim de urgență"

Ministrul Apărării, Mihai Fifor, a declarat miercuri că, în ultima perioadă, a avut mai multe discuții despre cum trebuie regândită ideea de medicină militară în România.

Prezent miercuri dimineață la ceremonia de deschidere a celei de a VII-a ediții a Conferinței Zilele Spitalului Universitar de Urgență Militar Central "Dr. Carol Davila", Mihai Fifor a subliniat că este nevoie să se poată forma "din nou ceea ce înseamnă medic militar".

"Am avut mai multe discuții în ultima perioadă despre cum trebuie regândită și reașezată ideea de medicină militară în această țară. Am discutat cu colegii cum facem dacă mâine ni se solicită de către partenerii noștri să deplasăm în teatre de operațiuni un spital militar. Suntem pregătiți să înfruntăm această provocare? Putem răspunde unei asemenea solicitări în orice moment? Cred că este un lucru la care trebuie să ne gândim. (...) Oricând România poate să aibă nevoie de dumneavoastră în regim de urgență și atunci trebuie să fim pregătiți pentru asta. Poate nu este rău să regândim inclusiv zona aceasta de învățământ academic militar. Este nevoie să putem forma din nou ceea ce înseamnă medic militar și, subliniez, medic militar. Am discutat cu primul ministru Mihai Tudose și vom avea tot sprijinul pentru a reașeza această idee de medicină militară în România", a afirmat ministrul Apărării.

El a spus că a fost "ușor dezamăgit" când a constatat că în acest an, la rezidențiat, pe locurile militare erau în pregătire 16 viitori medici în medicină de familie. "Am fost ușor dezamăgit să constat că, anul acesta, pentru programul de rezidențiat, din locurile pe care le aveam pregăteam, dacă nu mă înșel, 16 viitori medici rezidenți în medicină de familie. De acord, este nevoie de această specializare, dar, stimați colegi, în teatrele de operații mergem cu medicina de familie? Vă rog să reflectați la lucrul acesta. Am avut o discuție interesantă cu partenerii din NATO, cu mai mulți ambasadori despre nevoia de a face un schimb de experiență pe ideea de medicină operațională și, în perioada imediat următoare, vom avea astfel de întâlniri cu colegi din țările partenere — medici, cadre didactice — pentru a reuși să ne așezăm la aceeași masă", a declarat demnitarul.