MENIU

Medicii de familie "resping ferm" să distribuie cardurile de sănătate rămase nerepartizate

<p>Cardul de sănătate crează haos. Autorităţile spun una, medicii fac alta</p>

Reprezentanții medicilor de familie au anunțat, luni, că "resping ferm activitatea de distribuire a cardurilor” de sănătate rămase nedistribuite către 5% dintre asigurați, întrucât ar crea premiza "pentru activități birocratice fără număr", informează HotNews.ro.

“Ideea de a ne pune pe noi sa distribuim cardurile rămase nedistribuite este inacceptabilă deoarece creează premiza pentru activități birocratice fără număr”, a declarat Rodica Tănăsescu, președintele Societății Naționale de Medicina Familiei, pentru HotNews.ro. 

În schimb, președintele Casei de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea, nu s-a declarat "îngrijorat de refuzul exprimat oficial de organizațiile medicilor de familie", afirmând că este "convins ca fiecare medic, individual, va avea grijă de pacienții lui".

“Un număr extrem de mic de carduri au ramas nedistribuite pacienților, sub un milion la nivel național. Asta înseamnă sub 100 de carduri de distribuit de către fiecare medic de familie, ceea ce e foarte puțin. Mi se pare inutil să punem pacientul pe drumuri, să fie nevoit să meargă la sediul Casei de Asigurări de Sănătate pentru a-și ridica cardul. Nu sunt îngrijorat de refuzul exprimat oficial de organizațiile medicilor de familie. Sunt convins că fiecare medic, individual, va avea grijă de pacienții lui”, a explicat, pentru HotNews.ro, președintele CNAS, Vasile Ciurchea.

Pe de altă parte, reprezentantii medicilor de familie și-au exprimat refuzul și în privința inscripționării cardurilor cu datele despre grupa de sânge a pacientului sau acceptul de a dona organe după moarte, întrucât "este o activitate birocratică, cronofagă și inutilă”, după cum se menționează într-un comunicat al organizațiilor medicilor de familie.