Medicii de familie l-au reclamat pe Alexandru Rafila la șefa Comisiei Europene
Lovitură dură pentru ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Medicii de familie au ajuns la capătul răbdării și se plâng chiar presedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Medicii i-au trimis oficialului european o scrisoare în care sint revoltati de activitatea ministrului Alexandru Rafila.
Specialiștii din sănătate au reclamat probleme în legătură cu investițiile din spitale.
În plus, au spus că sunt îngrijorați și de reformele din domeniul sănătății incluse în PNRR si mai precizează că investițiile în cabinetele lor sunt mult în urmă, comparativ cu cele din spitale.
„A promis și nu a finalizat”, se mai arată în scrisoarea medicilor de familie catre Ursula von der Leyen.
Textul scrisorii:
"Stimate președinte von der Leyen, stimate director general Gauer,
Vă scriem pentru a ne exprima îngrijorarea sporită cu privire la propunerea transmisă CE de către Guvernul României de modificare a componentelor legate de reformele și investițiile în sectorul sănătății din Planul de redresare și reziliență al României: Componenta 12 (Asistență medicală) – Reforma 1, Reforma 2 , Reforma 3 și Investițiile 1; Componenta 7 (Transformare digitală) – Investiție 3.
Reformele și investițiile care urmează să fie modificate includ măsuri privind digitalizarea administrației publice și a serviciilor publice și îmbunătățirea sectoarelor de sănătate și educație, dezvoltarea unui sistem integrat de sănătate electronică, conectarea a peste 25.000 de furnizori de servicii medicale și dezvoltarea sistemelor de telemedicină, precum și consolidarea capacităților pentru managementul fondurilor de sănătate publică, dezvoltarea capacității de investiții în infrastructura sanitară, consolidarea capacității pentru managementul serviciilor de sănătate și resurse umane în managementul sănătății.
Investiția care ne preocupă cel mai mult este Investiția 1 din Componenta C12, dezvoltarea infrastructurii medicale prespitalicești, care cuprinde peste 3000 de centre de îngrijire primară, 200 de centre de îngrijire comunitară, centre de planificare familială, servicii de prevenire a sănătății (pentru cancer de col uterin, cancer de sân). ), acces sporit pentru romi și pacienții vulnerabili. Toate aceste investiții sunt deja în urmă față de alte investiții în spitale, deși termenul convenit pentru centrele de asistență primară este iunie 2023.
Așa cum este bine documentat de mulți ani în documentele semestrului european, rețeaua strategică de asistență medicală primară a României se dezintegrează lent, dar constant din cauza finanțării insuficiente, a lipsei de investiții și a proastei guvernări în ultimii 24 de ani. Un alt motiv pentru acest statut este lipsa implementării diferitelor strategii și planuri elaborate de Guvernul României, care a promis să consolideze asistența primară, dar nu și-a îndeplinit promisiunea. Pentru a numi doar câteva: Strategia de Dezvoltare a Asistenței Primare în România 2012-2020, Strategia Națională de Sănătate pentru România 2014-2020, Planurile Regionale de Sănătate 2016-2020, Raportul Rețelelor Regionale de Referire 2018. Suntem foarte îngrijorați să asistăm la Recuperare și Planul de Reziliență 2021-2026 urmează același curs.
Federația Națională a Angajatorilor din Medicina de Familie (FNPMF) este asociația de afaceri care reprezintă interesele cabinetelor de medicină de familie și ale medicilor de familie în calitate de angajatori din 2009. Am oferit constant sprijinul nostru Guvernului României pentru implementarea cu succes a Recuperării și Rezilienței. Planifică și a subliniat importanța și urgența reformelor pentru consolidarea asistenței medicale primare în România în beneficiul pacienților din România. Am răspuns, de asemenea, preocupărilor exprimate de Ombudsmanul României în septembrie 2022 cu privire la implementarea Planului de redresare și reziliență.
FNPMF este gata să ofere informații suplimentare dacă se consideră util."