MENIU

Medicamentul care ne prelungeşte viaţa. În curând, va fi testat pe oameni

<p>Medicamentul care ne prelungeşte viaţa. &Icirc;n cur&acirc;nd, va fi testat pe oameni</p>

Un medicament antidiabetic comun, metformina, va fi testat pe oameni, în SUA, după ce cercetătorii au descoperit că ar putea conduce la prelungirea speranţei de viaţă până la 120 de ani.

Metformina este un medicament utilizat de peste 40 de ani pentru scăderea glicemiei la pacienţii cu diabet de tip 2, potrivit Agenţiei Naţionale a Medicamentului. Metformina este prescrisă în special pacienţilor supraponderali, care nu pot ţine sub control nivelul glicemiei doar prin dietă şi activitate fizică.

Medicamentele pe bază de metformină pot fi folosite singure sau împreună cu alte antidiabetice orale sau cu insulină. A fost remarcată o diminuare a incidenţei complicaţiilor cronice ale diabetului la pacienţii supraponderali cu diabet zaharat de tip 2 trataţi cu metformină ca terapie de primă intenţie.

Cercetătorii cred că acest medicament ar putea fi eficient în încetinirea procesului de îmbătrânire, maladii precum Alzheimer şi Parkinson putând fi întârziate mai mult timp. Studii anterioare au demonstrat deja că metformina, un medicament utilizat în mod obişnuit în tratarea diabetului de tipul II, poate prelungi viaţa, însă testele au fost realizate doar pe animale.

Agenţia alimentului şi medicamentului din SUA (Food and Drug Administration - FDA) şi-a dat recent acordul pentru ca metformina să fie testată pe oameni. Dacă se va dovedi eficientă, metformina ar putea oferi persoanelor cu vârsta peste 70 de ani şansa de a fi la fel de sănătoase biologic ca acelea de 50 de ani, potrivit cercetătorilor americani. Specialiştii vorbesc în acest caz despre „tratarea“ procesului de îmbătrânire astfel încât să poată fi prevenite boli degenerative precum cancerul, diabetul şi demenţa.

Sursa: Adevărul

Mai multe articole despre:
sănătate medicamente metformina