Medic:”Unii dintre stagiari își făceau selfie cu marii arși”. Dezvăluiri șocante în cazul #Colectiv
Continuă dezvăluirile privind modul în care sunt trataţi, în spitalele din Capitală, răniţii în incendiul din clubul Colectiv. Adrian Stănculea, şeful ATI de la Spitalul de Arşi, a recunoscut, într-un interviu acordat jurnaliştilor Cătalin Tolontan şi Mirela Neag, că pacienţii sunt spălaţi cu apă de la robinet, deşi ar trebui să fie feriţi de bacterii. Inițial, dezvăluirea a fost făcută, pentru GSP și sub protecția anonimatului, de un alt medic de la Spitalul de Arși, care a relatat, totodată, cum "unii dintre stagiari își făceau selfie cu marii arși” și cum au fost "cazuri de oameni care n-au plecat la timp pentru că a existat o tergiversare, au tot fost amînați și care, cînd au ajuns acolo, erau deja într-o stare prea gravă ca să fie salvați".
Până acum, trei pacienţi au decedat din cauza infecţiilor intraspitaliceşti. Declarația a fost făcută, joi, de Adrian Stănculea, șeful ATI și purtătorul de cuvînt al Spitalului de Arși, în cadrul unei conferințe de presă, după ce GSP a publicat mărturia unui doctor, care, sub protecția anonimatului, declara că "răniții au murit din cauza infecțiilor intraspitalicești".
La o zi după, într-un interviu acordat jurnalistului Cătălin Tolontan, Stănculea a recunoscut că bolnavii sunt spălaţi cu apă de la robinet, fără niciun filtru:
"Da, așa e. Am încercat un sistem de filtre acum cîțiva ani, dar nu mai era debit la apă. Dar apa nu aduce pioceanicul! Și nici alți germeni. Noi la spălare nu-i dezinfectăm cu apă, ci cu betadină și alți dezinfectanți. Cu apa doar îndepărtăm mecanic resturile de pe piele. Sigur că ne-am dori un sistem de filtre personalizat, ne dorim și căzi în fiecare salon, aveam o investiție promisă de primăria Sectorului 1, dar s-a oprit în momentul în care a fost arestat Chiliman".
Potrivit lui Stănculea, pacienții care au reușit să fie transportați în străinătate au plecat cu infecții:
"Da, e adevărat. Știu ce vreți să întrebați. E adevărat că și în străinătate au plecat cu infecții. De pildă, ne-au sunat medici din Franța și ne-au întrebat: ”Voi cu ce tratați piocianicul?”. O făceau ca și noi, că tratamentul e la fel în toată lumea. Că la ei sînt alte condiții, da, așa e!".
Întrebat ce îl supără din ceea ce se întâmplă, Stănculea a explicat:
"Mă bucur că ați pus problema. Așa, poate, vom fi auziți. Dar știți de ce nu interesează marii arși și ne-am trezit toți acum? Pentru că, în general, victimele provin din familii amărîte, genul de oameni cărora le arde casa de la încropeli. Cum vă sună asta? Tratamentul durează 8-10 săptămîni, dintre care 2-3 la terapie intensivă. Asta dacă scapă. E chinuitor. Și nimeni nu întreabă nimic de acești oameni săraci. Acum ați sesizat că sînt bacterii. Bacterii erau și la cei de pînă la Coelctiv".
Pe de altă parte, Stănculea s-a arătat revoltat de faptul că mass-media s-a arătat foarte interesată de soarta pacienţilor din Colectiv, însă despre soarta celorlalţi bolnavi, cum este cazul pacientei care a ars în incendiul petrecut la o fabrică de pâine din Brașov, nu s-a arătat aceeaşi preocupare.
"Și ea, și cei 200 de mari arși pe care-i avem într-un an aici, în spital! Cine sînt eu să decid că un om de la Colectiv are dreptul să plece în străinătate, iar sutele de amărîți, de oameni săraci, arși într-un an de zile n-au acest drept?! Eu, conform legii, nu pot să scriu în formular să plece pentru că pot să-i ofer îngrijire aici. Aaa, că nu-i pot oferi îngrijire la nivel european, de acord", a spus Stănculea.
”Realizez că e riscant ce spun, dar ascultați-mă: de ce un om ars acum trei luni n-ar avea și el dreptul să fie tratat în străinătate, iar cei de la Colectiv au? Toți sînt pacienții noștri”, a mai precizat Stănculea.
”Nu ne întrebați pe noi de ce s-a făcut centrul modern de arși nu aici, ci la Floreasca. Și nu ne întrebați pe noi de ce nu funcționează. Am văzut că acolo s-a luat o cameră hiperbarică. Am fost și noi întrebați dacă vrem una. Cu 300.000 de euro luăm ceva cu adevărat util, nu o cameră hiperbarică, care nu are nici un studiu serios medical în spate”, a subliniat purtătorul de cuvânt al Spitalului de Arşi.
”Ca să vedeți cît înseamnă condițiile de spital nou, cel mai mare succes al Spitalului de Arși a fost atunci cînd i-am salvat pe toți cei 5 mineri arși la Petrila, în 2008. Au fost cazuri grave, dar au avut șansa să fie internați într-o secție de terapie intensivă modernizată, practic nouă, necontaminată cu bacterii”, a conchis Adrian Stănculea.