Medic: Tratarea marilor arși se face la noi la un standard cu cel puțin zece ani în urmă
Președintele Alianței Medicilor pentru Modernizarea Sistemului de Sănătate din România, dr. Bogdan Tănase, medic primar Chirurgie Generală, la Institutul Oncologic București, a declarat, la Realitatea TV, că tratamentul în țară pentru pacienții cu arsuri grave "se face la un standard cu cel puțin zece ani în urmă față de ce se face în afară".
"Este clar că un eveniment de genul ăsta a fost un eveniment care a depășit posibilitățile unui sistem și putea să depășească un sistem cu posibilități mult mai mari decât cel românesc. Un pacient ars necesită niște îngrijiri extrem de specializate, consumă foarte mult și în orice țară din lume există centre speciale pentru tratarea marilor arși. Avem unități speciale pentru tratarea bolnavilor de genul ăsta, dar un atât de mare număr de bolnavi depășește posibilitățile tuturor unităților. Putem avea cinci paturi dotate la standarde europene, dar 50 de paturi nu cred că există nicăieri, în această lume. Noi nu acuzăm că nu avem dotările respective, dar numărul de răniți e clar că depășea posibilitățile de tratament aici. Nu înțeleg de ce le-am refuzat, la un moment dat. Tratamentul în țară se face la un standard cu cel puțin zece ani în urmă față de ce se face în afară", a spus Bogdan Tănase.
Întrebat ce ne lipsește, în acest moment, pentru tratarea acestor pacienți, dr. Bogdan Tănase a explicat:
"Nu este o patologie care să fie frecventă la noi și care să necesite dotare de ultim nivel. De exemplu: paturi care să favorizeze prinderea grefelor (...) care să protejeze acești pacienți care sunt arși poate pe spate. Ei trebuie să stea pe un anumit tip de paturi, pe care nu le avem, în acest moment. Camera hiperbară, care aduce oxigen la nivelul țesuturilor pentru a defavoriza apariția infecțiilor cu bacterii: noi nu dispunem de ele curent. În fiecare țară există câte un centru de mari arși, care poate să ofere îngrijire la trei-cinci pacienți. Nu există în nicio țară din lume un centru care să ofere îngrijire la 50 de pacienți".
Alianța Medicilor îi acuză pe ministrul demisionar al Sănătății, Nicolae Bănicioiu, și pe doctorii Ioan Lascăr, Raed Arafat și Enescu Mircea Dan că "au încercat să mușamalizeze situația reală și competența" sistemului sanitar din România în ceea ce privește tratarea victimelor incendiului din clubul Colectiv, potrivit HotNews.ro.
"În primul rand noi ca stat nu avem conditii de a trata marii pacienti arsi si nu am avut niciodata. Nu avem dotari, camere sterile, unitati de arsi. Nu suntem pregatiti cu personal si nu intelegem de ce nu s-a detasat personal de la unitatile spitalicesti din Romania pentru a suplini deficitul din Bucuresti. Iar daca ne cunoastem acest deficit de ce nu s-a cerut ajutor din prima clipa din strainatate? Dotarile nu se rezuma doar la materiale sanitare, e nevoie de conditii aseptice ridicate pe care, din pacate, nici un spital public din Romania nu le are", se arata intr-un comunicat al Aliantei Medicilor, transmis HotNews.ro.
Alianta protesteaza fata de "liderii politici informali si formali care au creat confuzie in randul opiniei publice, oameni care nu au facut altceva decat sa stea in fata camerelor de filmat si au facut lobby unor politicieni pentru beneficii vremelnice". Potrivit acestei asociatii, "transferurile pacientilor s-au facut doar la insistenta ONG-urilor din Romania, care au pus presiune pe Ministerul Sanatatii si pe managementul spitalelor. Nu a existat niciun fel de intentie din partea guvernantilor de a transfera pacientii sau a cere ajutor. Aproape tot sprijinul a venit prin mobilizarea societatii civile, a cetatenilor romani din diaspora".
"Faptul ca pacientii au fost bine tratati, cat de bine s-a putut, e meritul personalului care a facut eforturi supraomenesti, fara dotari cu multe ore de munca si care au inceput sa fie epuizati. Protestam public impotriva ministrului demisionar - Nicolae Banicioiu, Prof. dr. Ioan Lascar, dr. Raed Arafat, Prof dr. Enescu Mircea Dan - care din motive necunoscute noua au incercat sa musamalizeze situatia reala si competenta noastra ca tara", se mai arata in comunicatul Aliantei Medicilor pentru Modernizarea Sistemului de Sanatate din Romania.
De ce transferul pacienților în străinătate nu s-a făcut mai devreme. Explicaţia doctorului Lascăr