MENIU

Medic, semnal de alarmă COVID-19: Va urma cea mai rea perioadă. Ne temem de o transmitere crescută în rândul vârstnicilor odată cu deschiderea școlii

coronavirus Foto: Pixabay.com

Prof. dr. Cristian Oancea, manager al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” din Timișoara, trage un nou semnal de alarmă în legătură cu înmulțirea numărului de îmbolnăviri COVID-19 de la o zi la alta și cu scăderea concomitentă a numărului de vindecări. Medicul este de părere că trendul ascendent al infectărilor cu noul coronavirus se va accelera odată cu deschiderea școlilor. Declarațiile au fost făcute miercuri, la Realitatea PLUS, după ce numărul cazurilor de coronavirus se apropie de 100.000 iar numărul celor care au murit a depășit pragul psihologic de 4.000.

 

„Creșterea cazurilor COVID-19 se va menține. Vom avea mai multe cazuri severe. Nu mai reușim să vindecăm”

Managerul Cristian Oancea spune că înmulțirea cazurilor de infectări cu noul coronavirus „se va menține mult și bine” și a avertizat că „sunt foarte multe cazuri, cele mai multe severe”. 

Acesta a confirmat previziunile alarmante ale ministrului Sănătății Nelu Tătaru, care a declarat, marți, că „urmează o lună de foc. Vom atinge 2.000 de cazuri pe zi. Putem ajunge la această situație dacă nu respectăm regulile odată cu începerea școlii, alegerile locale și reîntoarcerea populației din concedii”.

„Cu cat avem mai multe cazuri noi, cu atât vom avea mai multe caz severe.

Și nu mai reușim să vindecăm.

Creștem în sistem piramidal, cazurile de ATI sunt în spitale de prima linie și ajung să prăbușească linia umană ce deservește aceste unități”, a declarat Oancea la Realitatea PLUS, după ce numărul îmbolnăvirilor COVID-19 a depășit miercuri, 9 septembrie, cifra de 98 de mii, iar numărul celor care au murit a atins, din păcate, pragul de 4 mii de la declanșarea epidemiei în țara noastră. 

Oancea confirmă „copleșirea numerică” a cazurilor de infectări de la o zi la alta dar și agravarea formelor de COVID-19.

„Am decelat o agresivitate crescută (la noile cazuri - n.red.). (...) Cu terapiile de acum două luni nu mai avem același succes terapeutic”, a explicat managerul. 

„Va urma cea mai rea perioadă. Ne temem de o transmitere crescută în rândul vârstnicilor”

„Cred că va urma cea mai rea perioadă a anului. Pentru că, odată cu deschiderea școlii, ne temem de o transmitere crescută în rândul vârstnicilor, care au comorbidități crescute. (...) Iar o să avem o creștere a numărului de decese. (...) Ne temem să nu avem parte de un fenomen invers ca în Italia, referitor la decesele vârstnicilor. De aceea, trebuie să protejam lanțurile familiale”, a atras atenția  Cristian Oancea, managerul .

Din păcate, miercuri, 9 septembrie, a fost depășit pragul de 4.000 de decese din cauza infectării cu COVID-19. Până miercuri, 9 septembrie, 4.018 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat. Numai în ultimele 24 de ore au murit 51 de persoane, cele mai multe având peste 60 de ani. Dintre cele 51 de decese, unul a fost înregistrat la categoria de vârstă 30-39 de ani, patru decese la categoria de vârstă 40-49 de ani, două decese la categoria de vârstă 50-59 ani, nouă decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 21 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 14 decese la categoria de peste 80 de ani. Potrivit informațiilor transmise de autorități, 49 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar pentru doi dintre pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

***Până miercuri, 9 septembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 98.304  cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus. În spitale sunt internate 7.137 persoane bolnave de COVID-19. Dintre acestea, 459 sunt internate la ATI. 

De la începutul epidemiei până pe 9 septembrie, 41.002 pacienți au fost declarați vindecați și 12.557 de pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare.   

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.271 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV - 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 642 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.