MENIU

Medic, despre testarea antidrog în şcoli: „Aş merge mai degrabă pe educaţie medicală”

Testul anti drog în școli, subiect controversat. Foto/Inquam

Medicul de familie Cosmina Berbecel este de părere că educația medicală este mai importantă în școli, decât testarea elevilor antidrog.

”Temerile sunt că aceste probe nu vor fi recoltate de profesionişti, au fost discuţiile pe perioada Covid cine va testa, cine nu va testa. Şi le este frică, de asemenea, de modul în care unii dintre ei vor fi descoperiţi şi vor fi blamaţi, adică vor primi nişte apelative, se va pune o ştampilă pe fiecare dintre ei şi de aici porneşte această frică. Ar trebui să fim conştienţi că faptul că testezi un copil de care tu nu ştii în propria familie că a consumat aceste substanţe este un lucru benefic şi trebuie să vină în sprijinul tău. Te duci să verifici testul, te asiguri că nu este fals pozitiv că mai sunt situaţii, am văzut chiar la circulaţia rutieră când un şofer a fost oprit, s-a considerat că a consumat substanţe iar la proba de sânge nu a ieşit nimic”, a declarat Iulian Cristache, reprezentantul părinţilor, la un post TV, miercuri seară.

Cristache a concluzionat că este nevoie atât de prevenţie, cât şi de testare în şcoli.

”Suntem de acord cu aceste lucruri, înţeleg şi temerile părinţilor. Cu certitudine că nu voi mulţumi mulţi dintre părinţi că spun acest lucru, dar avem nevoie la pachet cu prevenţia şi de această testare”, a mai spus Cristache.

De cealaltă parte, medicul de familie Cosmina Berbecel susţine mai degrabă ideea de educaţie medicală în unităţile de învăţământ.

”Dacă ne referim la testarea în masă în şcoli nu cred că este nici fezabil şi nici departe de a avea vreun beneficiu. Eu aş merge mai degrabă pe ideea de educaţie medicală care trebuie făcută în şcoli, începând de la o vârstă mică, astfel încât copiii să ştie de la o vârstă fragedă care sunt riscurile consumului de substanţe şi să nu mai ajungă să le consume, nu să ne apucăm să îi testăm pe capete pentru că nu reuşim decât să îi blamăm în faţa colegilor. Este un mediu extrem de sensibil şi sunt la o vârstă sensibilă. În niciun caz nu îi ajutăm”, a adăugat Cosmina Berbecel.

Mai multe articole despre:
testare antidrog in scoli medic familie