MENIU

Medic de la S. Universitar: "Spitalele au tot ce le trebuie. Acum trei ani ar fi fost un dezastru"

Un medic de la Spitalul Universitar a declarat, marți, că dacă s-ar fi confruntat cu aceeși situație, în urmă cu trei ani, "ar fi fost un dezastru, în primele zile", însă a asigurat că spitalele au, acum, tot ce le trebuie și "există pregătirea medicală necesară".

"Rana provocată de agresiune pe piele este foarte complexă, ciudată. Închipuiți-vă că aceleași leziuni există la nivelul plămânului, care este o structură extrem de sensibilă și vitală. Trebuie să o spunem: această leziune dă gravitatea cazurilor pentru că e matematica pură: faptul că e asociată o arsură de peste 30% din suprafața corpului cu arsura căilor aeriene, crește de la 8 până la 10 ori riscul de mortalitate. Este statistica din toate studiile de specialitate și care ne face să rămânem în continuare rezervați, deși rezultatele tratamentului, de până acum, sunt remarcabile. Colegii noștri au reușit să îi stabilizeze și iată să facă posibilă intervenția chirurgicală curativă.

Vreau să spunem foarte clar: s-au vehiculat pot felul de știri: există ghiduri naționale, există ghid și pe site-ul Ministerului Sănătății, există experiență internațională. Foarte mulți dintre cei care tratează acești pacienți nu numai că au fost în străinătate, au lucrat în străinătate. Noi avem legături directe cu colegii noștri și aseară, la 10:30, când am fost cu domnul ministru la Floreasca am corespondat live cu colegi din alte țări, Elveția, în speță, pentru a ne trimite protocolul lor local. Există pregătirea medicală necesară și spitalele acum au tot ce le trebuie. Acum trei ani sunt convins că ar fi fost un dezastru, în primele zile. Nu ar fi avut pe ce pune mâna. Acum au avut de toate", a declarat medicul.

Este a patra zi de luptă pentru răniţii de la Clubul Colectiv. Evoluţia stării de sănătate a acestora se modifică de la o oră la alta. O tânără de 28 de ani, internată la Spitalul Pantelimon, a pierdut, în această dimineață, lupta cu moartea. Medicii fac eforturi supraomeneşti să-i stabilizeze pe cei 135 de răniţi, internați în cele 11 spitale din Bucureşti. Cei mai mulţi dintre ei sunt şi acum conectaţi la aparate, în secţiile de Terapie Intensivă. În continuare, situaţia rămâne critică pentru 90 de persoane.