MENIU

Un medic alergolog sibian a testat zeci de persoane la alergenul din vaccinuri: Ce a descoperit. Categorii de pacienți care au CONTRAINDICAȚII

Vaccin anti-Covid19 /Foto: Profimedia

Vaccinarea este singura soluţie pentru a învinge pandemia de coronavirus - este mesajul pe care îl auzim tot mai des în ultima perioadă atât din partea autorităților, cât mai ales a medicilor. Atunci când este spus de un reprezentant al lumii medicale, mesajul devine parcă și mai impunător, mai ales atunci că este însoțit de date științifice, studii și anlize. Un astfel de mesaj transmite și Corina Porr, medic primar alergologie şi imunologie clinică în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu. Mai mult, medicul spune că există doar câteva categorii de pacienţi care au contraindicaţii să se vaccineze, precizând că deja a testat zeci de sibieni la alergenul din vaccinuri, Polietilenglicol, însă doar câţiva dintre aceştia s-au dovedit alergici la acest compus.

"Vaccinul este ceva foarte bun, îndemnul meu este: Vaccinaţi-vă! Cum putem învinge altfel pandemia?! (...) Am pacienţi care mă întreabă: v-aţi vaccinat? Iar prima mea reacţie este: Trei doze! M-aş vaccina în fiecare lună, dacă ar trebui, numai să nu mai am încă o dată COVID-19", a declarat, Corina Porr, pentru Agerpres.

Pentru a-și întări afirmaiile, aceasta a împărtășit din experiența sa cu noul coronavirus, precizând că timp de trei luni de zile după ce a avut COVID-19 i-a fost imposibil să urce scările în Policlinica din SCJU Sibiu pentru a-şi consulta pacienţii, şi a fost nevoită să folosească doar liftul.

De la începutul pandemiei şi până în prezent, aproape o sută de sibieni s-au testat în unitatea medicală unde medicul își desfășoară activitatea să vadă dacă sunt alergici la vaccinurile de COVID-19. "Majoritatea dintre aceştia nu erau alergici", a arătat medicul, arătând că nu oricine se poate testa de alergenul din vaccinurile de COVID-19.

"Indicaţie de testare au cei care au avut istoric de şoc anafilactic. Cei care au alergii cum sunt simptome de rinită alergică, de conjunctivită alergică, care au manifestări care nu pun viaţa în pericol, nu trebuie testaţi. Se testează doar cei care au avut manifestări severe de şoc anafilactic, fie că sunt medicamente, fie că sunt alimente, fie că sunt himenoptere, cum sunt viespile şi albinele, dar nici acolo nu se testează oricine, ci numai cei care au făcut şoc anafilactic şi dacă sunt pacienţi care poartă adrenalină autoinjectabilă cu ei", a explicat alergologul.

Potrivit medicului sibian, trebuie avut grijă înainte de vaccinare la pacienţii cu astm necontrolat şi la cei care suferă de mastocitoză.

Există şi pacienţi care au avut şocuri anafilactice sau care suferă de astm şi care s-au vaccinat fără probleme, însă aceştia s-au consultat anterior vaccinării cu medicul alergolog, care le-a făcut câteva recomandări care i-au ajutat.

"Este contraindicată vaccinarea la cei care la o primă doză de vaccin au avut şoc anafilactic. Acolo avem contraindicaţie. E contraindicată vaccinarea la cei care au avut sensibilizare de tip imediat la componenta din vaccin, cum e Polietilenglicol, acolo avem contraindicaţie absolută. În rest, cei care au alte afecţiuni alergologice pot să primească o anumită premedicaţie, să fie urmăriţi un anumit timp. La cei care au risc, trebuie o atenţie sporită, dar se fac recomandări şi am avut pacienţi, inclusiv colege, cu şocuri anafilactice, astmatice, care s-au dus şi s-au vaccinat cu anumită precauţie şi nu au păţit absolut nimic", a mai spus Corina Porr.