MENIU

Matteo Salvini, ministrul vedetă al Italiei, susținut de un politician ”cu legături cu ‘Ndrangheta”

Matteo Salvini

Mateo Salvini, ministrul de Interne italian, și-a câștigat mandatul de senator cu ajutorul unui politician din Calabria acuzat de legături cu ‘Ndrangheta, puternica organizație mafiotă regională, scrie The Guardian.

Matteo Salvini, liderul Ligii și ministrul de Interne, strigă împotriva migranților din Africa și Asia, dar și a romilor din UE, spune ”nu” Europei și, în general, ocupă agenda publică a Italiei, dominând guvernul și partenerul de coaliție, Mișcarea 5 Stele.

O anchetă a publicației The Guardian vine acum să îi taie, puțin, aripile. Potrivit jurnaliștilor, Matteo Salvini a fost sprijinit în Calabria, unde a câștigat fotoliul de senator, de un politician local cu legături puternice cu ‘Ndrangheta.

Lider al unui partid care până de curând cerea separarea regiunilor bogate din nordul Italiei, Matteo Salvini a luat decizia de a candida în sud, în Calabria, doar după ce a căpătat sprijinul local al lui Giuseppe Scopelliti, fost primar al Reggio Calabria, condamnat între timp pentru falsificarea unor documente în timpul mandatului. Și a câștigat.

”Prioritatea a fost să ia cât ai multe voturi posibile. În acest scop, Scopelliti a reprezentat o binecuvântare. Nu a contat că Scopelliti fusese ales cu susținerea clanurilor locale mafiote, așa cum au arătat mai multe anchete. Scopelliti era popular și putea conta pe mii de voturi”, a explicat Giovanni Tizian, un jurnalist italian care se află sub protecția poliției, în urma amenințărilor venite de la ‘Ndrangheta.

Potrivit The Guardian, într-un dosar în care nu a fost acuzat, Scopelliti a fost descris de procurori ca ”sponsorizat” de unul dintre clanurile principale ale ‘Ndrangheta. Fostul primar al Reggio Calabria a negat mereu legăturile cu mafia.

Întrebat despre legăturile Ligii cu mafia, Matteo Salvini a spus că nu este interesat decât de campanii ”împotriva” mafiei. Ziarul britanic precizează că nu există dovezi al unei relații apropiate între Matteo Salvini și Scopelliti.

The Guardian mai notează că noul guvern nu a lansat până acum măsuri speciale care să combată criminalitatea organizată.

 

 

Mai multe articole despre:
Italia Mafia matteo salvini ‘Ndrangheta