MENIU

Matei Vișniec: Războaiele religioase revin în Europa

Matei Vișniec

Poetul și dramaturgul român stabilit în Franța Matei Vișniec este de părere că războaiele religioase sunt pe cale să revină în Europa.

Matei Vișniec spune că în Franţa, în multe cartiere, islamul radical şi-a instalat bazele şi a luat sub control şi tineri. 

"Unele cartiere pur şi simplu sunt sub controlul unor astfel de reţele invizibile uneori, aceste realităţi nu sunt nici foarte cunoscute şi nici nu se vorbeşte prea mult despre ele. Republica franceză nu a reuşit să-şi impună valorile în şcoli, n-a reuşit să-şi impună valorile, şi nici ordinea republicană, în unele cartiere. Din păcate, războaiele religioase sunt pe cale să revină în Europa. Ceea ce s-a întâmplat la Paris este o expresie a unui război religios", a apreciat Matei Vișniec.

Potrivit acestuia, spaţiul de recrutare al jihadismului este foarte vast şi există ceva ce îi fascinează pe tinerii occidentali. Tinerii sunt manipulaţi, spălaţi pe creier, totuși doctrina reuşeşte în continuare să funcţioneze şi mediatic, şi pe diverse canale, mai bine decât proiectele de societate pe care le oferă occidentalii.

"Acestor tineri, care sunt devalorizaţi probabil în ţările lor, li se oferă o soluţie să fie respectaţi imediat. Li se spune: „veniţi la noi, noi vă respectăm! Veniţi la noi, aici veţi avea o misiune! Veniţi la noi, noi vă dăm un sens vieţii voastre" Sigur că ei sunt manipulaţi. Sigur că ei sunt spălaţi pe creier. Sigur că ei sunt atraşi, pur şi simplu sacrificaţi, cu o naivitate îngrozitoare. Ceea ce nu înseamnă că doctrina nu reuşeşte în continuare să funcţioneze şi mediatic, şi pe diverse canale, mai bine decât proiectele de societate pe care le oferă occidentalii, ceea ce este cu totul şi cu totul dureros", a mai spus jurnalistul, citat de digi24.ro.

 

 

Mai multe articole despre:
Matei Vişniec atentate Paris atentate franţa