Măsură în premieră în Franța pentru vaccinarea antigripală. Cum este în România
Franța a luat o măsură foarte simplă pentru a crește rata imunizării antigripale. Oamenii se pot vaccina în farmaciile din întreaga țară. Farmaciștii au fost autorizați să vaccineze populația. În România, oamenii se pot vaccina doar la medicii de familie, în policlinici sau spitale.
Este vorba de categoriile vulnerabile: persoanele cu vârste de peste 65 de ani, acelea care suferă de o boală cronică, precum diabetul, insuficiența cardiacă sau o boală respiratorie, cum ar fi astmul sau bronho-pneumonia cronică, femeile însărcinate și oamenii care suferă de obezitate morbidă.
Foarte important este că, pentru toate aceste categorii, vaccinul este gratuit.
Campania de vaccinare împotriva gripei sezoniere a început marți, 15 octombrie, în Franța.
Franța a introdus, începând din această toamnă, o măsură nouă care să ducă la creșterea ratei imunizării antigripale mai ales în rândul categoriilor vulnerabile: farmaciștii au fost autorizați să vaccineze populația, chiar în unitățile în care lucrează, scrie Le Monde, citat de .
Noua măsură a fost luată în urma unui proiect-pilot implementat anul trecut în patru regiuni din Franța, în care aproape un milion de persoane au beneficiat de vaccinarea în farmacii. De anul acesta, Miinisterul Sănătății francez a decis extinderea la nivel național.
Scopul acestei măsuri este de a determina persoanele cele mai vulnerabile de a se vaccina, mai ales în localitățile în care oamenii nu au servicii medicale în apropiere.
Vaccinarea antigripală în România
Spre deosebire de Franța, în România, vaccinarea antigripală pentru categoriile vulnerabile are loc doar în cabinetele medicilor de familie și în policlinici, spitale. În sezonul precedent, 199 de persoane au murit din cauza gripei.
În acest moment, campania de vaccinare antigripală a Ministerului Sănătăţii se află în plină desfăşurare.
În prima săptămână din octombrie, au fost confirmate deja primele cinci cazuri de gripă din acest sezon. Patru din acestea au fost confirmate în București, cu virus gripal AH3, și unul în Iași, cu virus tip B, a anunțat, Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.
Pana pe 6 octombrie, au fost vaccinate antigripal 29.945 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sanatatii.
În aceeași perioadă, au fost raportate la nivel national 17 cazuri de gripa clinica comparativ cu 5 cazuri inregistrate în aceeași perioadă din 2018.
La nivel national, numarul total de cazuri de infectii respiratorii acute (gripa clinica, IACRS si pneumonii) a fost de 69.899, comparabil cu cel inregistrat in aceeasi saptamana a sezonului precedent (70.914).
În sezonul precedent, 2018-2019, epidemia de gripă a fost declarată oficial în 30 ianuarie 2019, iar ultimul deces a fost înregistrat în 3 mai, cel de-al 199-lea: un bărbat de 64 ani, din jud. Mehedinți.
Achiziția de vaccin antigripal, contestată
Ministerul Sănătății a anunțat la sfârșitul lunii trecute începerea campaniei de vaccinare antigripală gratuită, din sezonul epidemic 2019-2020.
Ministerul Sănătății a anunțat că, pentru sezonul 2019 – 2020, au fost achiziţionate 1,5 milioane de doze, cu 200 de mii mai multe faţă de anul trecut.
Achiziția de vaccin antigripal a fost însă contestată.
Deputatul USR Emanuel Ungureanu a depus o plângere penală la DNA în legătură cu achiziția vaccinului antigripal. El acuză Ministerul Sănătăţii, condus interimar de Sorina Pintea, de implicare într-o "fraudă uriaşă". 700 de mii de euro ar fi fost irosiţi până acum pe o cantitate uriaşă de doze cumpărate "fără respectarea caietului de sarcini" dintr-o licitaţie organizată în luna martie a acestui an. Sorina Pintea a dezmințit toate acuzațiile.
Deputatul USR Emanuel Ungureanu a depus, marți, plângere penală la DNA în legătură cu achiziția vaccinului antigripal făcută de Ministerul Sănătății.
„Motivul, peste 8 milioane de doze de vaccin antigripal au fost achiziționate cu grava încălcare a legii.
Prejudiciul estimat este de peste 10 milioane de euro!”, a declarat Emanuel Ungureanu.
Deputatul USR solicită DNA să cerceteze și modul în care a fost organizat concursul pentru ocuparea postului de director general al Direcției Generale de Asistență Medicală din Ministerul Sănătății, responsabilă de achiziția vaccinului. Ungureanu precizează că Amalia Șerban a ocupat prin concurs acest post în mandatul de ministru al Sorinei Pintea, după ce a fost demisă din această funcție în perioada în care ministru era Florian Bodog.
Ministerul Sănătăţii, a achiziţionat un vaccin care nu corespunde cu cerinţele din caietul de sarcini! Mai precis, în loc să achiziţioneaze un vaccin care să poată fi administrat grupelor de vârstă 6 luni - 64 ani, aşa cum este recomandat de OMS şi cerut prin caietul de sarcini, Ministerul Sănătăţii condus de doamna Pintea, a cumpărat un vaccin care se poate administra doar persoanelor de la 3 ani în sus.
Plângere penală pentru abuz în serviciu la Ministerul Sănătății! Prejudiciu de 10 milioane de euro!