MENIU

MASTERCHEF. Povestea concurentului despre care spaniolii spun că e CONTE DE TRANSILVANIA

Alexandru Emil Petrescu
<p>Alexandru Emil Petrescu</p>
<p>Alexandru Emil Petrescu</p>

MASTERCHEF. Un personaj excentric, Alexandru Emil Petrescu, "înnobilat" conte de Transilvania a venit la MASTERCHEF cu o supă rece de cartof, praz, jambon, şofran şi căpşune.

MASTERCHEF. "Am pus căpşune ca o parodie, noi, românii din Spania suntem consideraţi căpşunari“, a spus concurentul care a trăit o perioadă în Spania. "A fost o parodie", a decretat Bontea. Cu toate comentariile, concurentul a obţinut un şorţ MASTERCHEF.

MASTERCHEFRomânul pe care spaniolii l-au declarat în acte Conte de Transilvania. GALERIE FOTO

MASTERCHEF.Alexandru Emil Petrescu este jurnalist şi a fugit în Spania, chiar după Revoluţia din 1989. Spaniolii l-au numit, dintr-o eroare administrativă, chiar în buletinul de identitate, Alexandru Emil Petrescu y Conde de Transilvanya. Ca jurnalist, românul a colaborat cu mari personalităţi din ţară şi din străinătate. Amintirile sale se opresc cu precădere asupra marelui jurnalist Valeriu Lazarov.

MASTERCHEF. Prahoveanul Alexandru Emil Petrescu este cetăţean al Regatului Spaniei, iar buletinul său de identitate, a fost eliberat de către statul spaniol şi Ministerul de Interne.

MASTERCHEF. Recent, el a primit un titlu nobiliar: Conde de Palantino şi Baron de Simferopol. Documentele şi braţul de arme, spune el, au fost autentificate de Marele Principe al Casei Imperiale Ruse.

MASTERCHEF. Contele a fugit din România după Revoluţia din ’89, pentru că se săturase de "mizeria din ţara sa". Până atunci lucrase la Platforma "Prometeu", şi în pragul revoluţiei a scos "Prahova Liberă", în care a publicat câteva luni bune.

MASTERCHEF. "Am făcut totul pe banii mei. Era o chestie privată. Doream să arătăm că totul s-a schimbat. Sosise o nouă eră, despre care, totuși, habar n-aveam ce e şi cum se mănâncă! Nici nu ştiam ce înseamă capitalismul… Era un ziar revoluţionar", a povestit jurnalistul.

MASTERCHEF. Contele de Transilvanya a plecat din ţară îndemnat de soţia sa, pe vremea aceea, şef de personal la o întreprindere de stat. "Mi-a spus că nu mai rabdă, că nu mai rezistă, şi că trebuie să fugim din ţară. Dintr-o dată, am luat hotărârea de a pleca. Era iarna lui ’91, pe 26 ianuarie", a spus contele.

MASTERCHEF. Petrescu a început să colaboreze la revista "Interviu", a lucrat la "Radio Nacional de España" şi la "Tele 5" cu Valeriu Lazarov. Reportajele sale, cu camera ascunsă, pentru emisiunea Antenei 3 Spania (7 dias y 7 noches), făceau o audienţă remarcabilă, povesteşte prahoveanul.

MASTERCHEF. A colaborat cu Lazarov

MASTERCHEF. "Pe Valeriu Lazarov Lesner îl puteai auzi în platourile de televiziune strigând: "¡Corta! ¡Repetimos!” (Stop! Repetăm!).

MASTERCHEF. L-am cunoscut întâmplător la Madrid, în 1992. Valeriu m-a invitat de câteva ori la cină, apoi m-a întrebat dacă doresc să lucrez pentru el la Tele Cinco - Spania, noul său copil de suflet, unde îşi începuse activitatea", povesteşte contele.

MASTERCHEF. "Deşi evreu, Lazarov era admirat de refugiaţii din Mişcarea Legionară a lui Horia Sima. Cei de dreapta îl acuzau că ar fi fost comunist - şi de aceea a refuzat să fie directorul general al Televiziunii Spaniole –, iar "roşii" îl proclamaseră "facha" (fascist), pentru că dictatorul Franco l-a acceptat la TV. Spaniolii nu-i înţelegeau experimentele TV şi-l porecleau "Mister Zoom". Lazarov mi-a declarat într-un interviu că, în 1991, a fost în România cu Silvio Berlusconi, pentru a înfiinţa două canale de televiziune, dar a rămas dezamăgit pentru că i s-a cerut mită. "Nu este vremea mea acolo!", spunea Lazarov, dezamăgit de greutăţile întâmpinate", a povestit jurnalistul.

MASTERCHEF. Petrescu a lucrat cu Valeriu Lazarov, "El Maestro", cum spune că îl alintau spaniolii, la teleseriile "Hostal Manzanares" şi "Tio Willy".

MASTERCHEF. "Am avut norocul să asist pe platourile studiourilor Tele Cinco – España, în calitate de asistent de regie, mai apoi de înregistrări, la debutul multora dintre starurile TV spaniole. De câte ori lucram sub oblăduirea lui se plângea de cârmuirea opacă, postcomunistă din ţară. Era un mare admirator al domnului Coposu şi al lui Ion Raţiu", mai spune Contele.