MENIU

Mașinile vechi, interzise în București? Anunț de ultima oră de la Primăria Capitalei

Primăria Capitalei reacționează: inițiativa nu ne aparține

O știre din presa centrală i-a speriat pe bucureștenii cu mașini vechi: potrivit unui proiect care ar urma să fie pus în dezbatere pe site-ul primăriei, începând cu anul 2019, maşinile non-euro, cele euro 1 şi euro 2 să NU mai circule prin Capitală între orele 6 și 22. Primăria general a reacționat și spune că inițiativa aparține unui consilier general, fiind depusă în nume personal.

Referitor la documentul care circulă în mediul online ca proiect de hotărâre cu privire la interzicerea circulației unor anumite categorii de autovehiculelor mașini în București, începand cu anul 2019, Direcția de presă a PMB a comunicat următoarele precizări:

Primăria Municipiului București nu are în vedere adoptarea, în perioada imediat următoare, a unor reglementări referitoare la accesul în Capitală autovehiculelor încadrate în anumite categorii de poluare.

"Astfel de prevederi se adoptă, ca orice decizie care vizează restricții aplicate cetățenilor, după o analiză temeinică. Așa cum municipalitatea a comunicat în trecut, intenția este de a demara un sondaj de opinie sau o altă formă de consultare publică, eventual studii de impact cu privire la acest subiect", se spune în comunicatul primăriei.

Inițiativa preluată în presă în ultimele zile aparține unui consilier general, fiind depusă în nume personal, spun oficialii PMP, fără ca etapele de fundamentare să fi fost parcurse.

Din acest motiv, precizăm că documentul nu are valoare oficială, nu include contribuția aparatului de lucru al primarului general, așadar nu prezintă punctul de vedere al municipalității.

Potrivit proiectului menționat, din 2020, decizia ar fi valabilă şi pentru maşinile Euro 3, iar din 2021, pentru cele Euro 4. Iar potrivit proiectului, restricţia de circulaţie va fi valabilă în intervalul orar 6 dimineața- 10 seara.

Din cele 1 milion de autoturisme înmatriculate în capitală, mai mult de jumătate au fost produse înainte de apariţia standardului de poluare euro 5. Proiectul prevede și sancțiuni mai mari. Cei care nu vor respecta regulile vor risca amenzi de două mii de lei.

Bucureştiul este în top 3 cele mai poluate capitale ale Europei, iar în oraşe precum Paris, Londra şi Berlin au fost deja implementate măsuri pentru restricţionarea autoturismelor diesel sau foarte vechi.

Mai multe articole despre:
Primăria Capitalei maşini vechi euro 1 euro 2