Masca, OBLIGATORIE în toate spațiile din Vâlcea. Școlile trec în scenariul roșu
Comitetul Județean pentru Situații de Urgentă (CJSU) Vâlcea a adoptat luni noi restricții pentru combaterea transmiterii coronavirusului. Astfel, de miercuri, purtarea măștii de protecție va deveni obligatorie atât în spațiile publice închise, cât și în cele deschise, cu excepția copiilor de sub cinci ani. Tot de miercuri, școlile din zonele în care rata de infectare este mare trec în scenariul roșu, care presupune desfășurarea cursurilor exclusiv online.
Noile restricții, care vor fi în vigoare în perioada 14-28 octombrie, vizează 31 de localități din județ care înregistrează o rată de incidență cumulată a cazurilor de Covid-19 în ultimele 14 zile mai mare de 1,5/1000 de locuitori. Este vorba despre Milcoiu (9,66), Râmnicu Vâlcea (4,45), Stoenești (4,16), Titești (4,15), Drăgoești (3,10), Olanu (3,10), Șirineasa (3,09), Golești (3,07), Pietrari (3,05), Vlădești (3,00), Brezoi (2,95), Băile Olănești (2,92), Călimănești (2,74), Costești (2,60), Bujoreni (2,56), Păușești Măglași (2,48), Stoilești (2,46), Sălătrucel (2,27), Ștefănești (2,20), Runcu (2,15), Nicolae Bălcescu (2,12), Budești (2,09), Păușești Otăsău (2,01), Mihăești (1,90), Galicea (1,89), Ocnele Mari (1,74); Lădești (1,71), Malaia (1,69), Ionești (1,67), Dăești (1,58) și Bărbătești (1,55).
Organizarea de activități, întruniri, vizite și alte evenimente private în cadrul gospodăriilor populației, cu participarea a mai mult de 25 de persoane în același timp, va fi interzisă, iar activitatea cu publicul a restaurantelor și cafenelelor din interiorul clădirilor din aceste localități va fi permisă doar în intervalul orar 07:00 - 22:00 și doar pentru o treime din capacitatea autorizată a acestora. În cazul restaurantelor și cafenelor cu activitate în exteriorul clădirilor (terase, corturi, foișoare), programul de funcționare în cele două săptămâni va fi, de asemenea, permis doar în intervalul orar 07:00 - 22:00.
Până pe 28 octombrie, în cele 31 de localități vor fi suspendate activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc, activitatea cinematografelor, organizarea de spectacole, concerte și evenimente culturale, precum și organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, zile onomastice etc) și rânduieli bisericești (pomeni și parastase) atât în localurile publice situate în spații închise (restaurante, cafenele, săli de evenimente) cât și în cele din spații deschise (terase, corturi, foișoare etc).
De asemenea, în aceste localități vor fi interzise evenimentele publice ocazionale de tip târguri săptămânale, târguri de produse tradiționale, bâlciuri, talciocuri, piețe volante.
Tot luni, CJSU Vâlcea a aprobat reactualizarea scenariilor de funcționare a unităților de învățământ preuniversitar din județ. De miercuri, toate unitățile școlare din localitățile unde incidența cumulată a cazurilor de COVID-19 în ultimele 14 zile este mai mare de 3/1000 de locuitori vor trece pe scenariul roșu. Aceste unități școlare sunt din localitățile Milcoiu (9,66), Râmnicu Vâlcea (4,45), Stoenești (4,16), Titești (4,15), Drăgoești (3,10), Olanu (3,10), Șirineasa (3,09), Golești (3,07), Pietrari (3,05) și Vlădești (3,00). La acestea se adaugă, tot pe scenariul roșu, Școala Gimnazială Rusănești din comuna Fârtățești și Colegiul Național ”Gib Mihăescu” din Drăgășani, unde au fost confirmate cazuri de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 în rândul profesorilor sau al elevilor. De asemenea, în perioada 14 - 28 octombrie, activitatea creșelor din municipiul Râmnicu Vâlcea va fi suspendată.
Scenariile modificate vor fi actualizate săptămânal, în funcție de evoluția situației epidemiologice de la nivelul județului.
Prefectul județului, Sebastian Fârtat, a făcut un apel la responsabilitate și respectarea normelor sanitare.
”Traversăm o perioadă dificilă și fac apel la toți cetățenii județului să înțeleagă necesitatea respectării cu strictețe a normelor și măsurilor de siguranță sanitară. Purtarea măștii de protecție, păstrarea distanței fizice, igienizarea frecventă a mâinilor sunt gesturi simple, dar care pot salva vieți. Înțeleg că sunteți obosiți, nemulțumiți și că vă doriți revenirea la normalitatea de dinainte de pandemie, dar fără conștientizarea pericolului determinat de infectarea cu noul coronavirus, nu putem depăși acest impas cauzat de criza sanitară. Aceste luni de pandemie ne-au epuizat pe toți, dar personalul medical este cel mai expus. După atâtea luni la foc continuu, medicii, asistenții, infirmierii, ambulanțierii sunt epuizați fizic și psihic, iar sistemul sanitar în ansamblu resimte presiunea uriașă la care este supus. Spitalele sunt pline, iar printre cei infectați sunt și medici, asistenți, infirmieri sau ambulanțieri, aceeași care trebuie să îngrijească pacienții din spitalele COVID și non-COVID. Le mulțumesc acestor adevărați eroi care, cu prețul propriei sănătăți, de luni bune rezistă în prima linie a acestui front de luptă. Ceea ce vreau să înțelegeți este însă că nu în spitale se câștigă această luptă. Suntem cu toții angrenați în această bătălie și numai împreună, arătând că ne pasă de ceilalți, putem să ne protejăm pe noi și, implicit, putem să ne protejăm comunitatea”, a transmis Fârtat, citat de realitateadevalcea.net