MARY ANNING, sărbătorită de GOOGLE printr-un DOODLE special. MARY ANNING, FOTOGRAFIA "dispărută"
MARY ANNING , o renumită colecţionară şi comerciantă de fosile, care a contribuit semnificativ la apariţia paleontologiei moderne, sărbătorită de GOOGLE printr-un DOODLE special, la aniversarea a 215 ani de la naşterea sa. Cine este MARY ANNING.
MARY ANNING GOOGLE DOODLE. La moartea lui MARY ANNING , în 1847, Charles Dickens scria despre contribuţia lui ANNING în geologie: "Nu era o ştiinţă atunci când ea a început să facă descoperiri şi astfel a ajutat la crearea acesteia". În acelaşi timp, Muzeul de Ştiinţe Naturale din Londra o numeşte "cea mai mare vânătoare de fosile cunoscută vreodată", scrie The Guardian.
Arheologul britanic Suzanne Pilaar Birch consideră că a descoperit o fotografie emblematică a lui MARY ANNING, una intitulată, simplu, "Geologii" şi care este unul dintre primele exemplare ale unei fotografii, realizat chiar de unul dintre pionierii fotografiei, William Henry Fox Talbot, pe coasta regiunii Dorset, în 1843.
MARY ANNING. Evident, fără a avea mai multe detalii, decât o asemănare între rochia lui MARY ANNING din portretul său şi cea din fotografie, adevărul nu va putea fi cunoscut în totalitate.
Pagina de start a motorului Google afişează un logo în care silueta lui MARY ANNING - prezentată din spate şi purtând o pelerină verde şi o pălărie - formează litera "L", iar oasele fosilizate ale unei vieţuitoare preistorice alcătuiesc celelalte litere ce compun cuvântul "Google", scrie Mediafax.
MARY ANNING s-a născut pe 21 mai 1799, într-un sat dintr-o regiune de coastă din Anglia, în comitatul Dorset, denumit Lyme Regis. La vârsta de 15 ani, a trăit o experienţă ieşită din comun: Mary a fost singura supravieţuitoare după ce un fulger a lovit patru persoane din acel sat, inclusiv pe bona care o ţinea de mână în acel moment.
Tatăl ei, tâmplar, îşi completa veniturile lunare vânzând turiştilor diverse fosile. Atunci când el a murit de tuberculoză, în 1810, familia sa a rămas fără bani. MARY ANNING şi fratele ei Joseph au început să caute fosile în fiecare zi, iar aceasta a devenit ocupaţia lor principală. Era o muncă grea, mai ales iarna, dar şi periculoasă, iar Mary a fost aproape de a-şi pierde viaţa în 1833, în timpul unei alunecări de teren.
Colecţionarea de fosile era în mare vogă la sfârşitul secolului al XVIII-lea şi începutul secolului al XIX-lea, mai întâi ca o pasiune, aşa cum era colecţionarea de timbre, dar apoi această activitate s-a transformat progresiv într-o veritabilă ştiinţă, pe măsură ce oamenii au devenit tot mai conştienţi de importanţa fosilelor în geologie şi în biologie. MARY ANNING a început această profesie dintr-un motiv pur comercial, însă comunitatea ştiinţifică a devenit foarte repede principala ei sursă de clienţi.