MENIU

Mărturii şocante despre tragedia din Colectiv: Se pune presiune pe răniţi să nu mai apară la TV

<p>12 spitale, părţi civile &icirc;n Dosarul Colectiv. Cer despăgubiri pentru tratamentele acordate</p>

Au trecut peste şase luni de la tragedia din Clubul Colectiv, şase luni în care zeci de familii au rămas cu sufletele amputate. Şi, după jumătate de an, încă nu se ştie cine sunt vinovaţii pentru tragedia în care 64 de tineri şi-au pierdut viaţa şi în urma căreia peste 150 de tineri încă se chinuie să aibă o viaţă normală. În cadrul emisiunii Jocuri de Putere, de la Realitatea TV, Eugen Iancu, tatăl cu Alexandru, victimă care a decedat după două săptămâni de la incendiu, a afirmat că de o perioadă de timp există o presiune pe răniţi cu privire la prezenţa lor la televiziune.

"Li se spune că nu ar trebui să vină la emisiuni. Şi ei mai au nevoie de tratament. Medicii, care se plâng că au probleme de dotare, de salarizare, li se pare că această presiune le strică confortul pentru că ei încep să ameninţe, ameninţă că daca vor mai apărea la TV nu vor mai fi trataţi cum trebuie şi nu mi se pare corect. Nu li se spune direct, însă răniţii noştri sunt cu bun simţ, ei nu ţipă, ei pleacă capul şi încearcă să vadă de sănătatea lor", a mai spus Eugen Iancu.

"Cineva trebuie să răspundă pentru ce s-a întâmplat acolo. În primele zile şi noi am crezut că acolo sunt eroi care ne salvează. Medicii au muncit, asistentele la fel, dar munca lor a fost în zadar pentru că nu aveau condiţiile", a spus tată lui Alexandru.

"Pe 2 noiembrie aveam prima confirmare de bacterie"

Eugen Iancu a mai spus că starea copilului său a început să se înrăutăţească după două zile. "Pe data de 2 noiembrie, luni, aveam prima confirmare de bacterie. Starea lui s-a degradat treptat", a mai spus acesta, explicând că a crezut în medicii din România, dar asta pentru că au fost minţiţi în permaneţă.

"Era un text impus de undeva, era o singură persoane cu care puteam comunica, restul nu aveau nevoie să vorbească cu noi", a continuat tatăl lui Alexandru, adăugând că li se spunea să se pregătească.

"Considerau că dacă îi trimit în străinătate se fac de râs"

"Eu tind să cred că acei conducatori ştiau de bacterii şi considerau că dacă îi trimit în străinătate ne vom face de râs. Ei erau numiţi acolo bombe bacteriologice", a mai spus Eugen Iancu.

Răniţii rămaşi în viaţă sunt batjocuriţi

De asemenea, Laurenţiu Istrate, tatăl lui Bogdan Claudiu, a afirmat pe el şi pe Eugen Iancu nu îi mai poate ajuta nimeni să le aducă copii înapoi, însă răniţii care au rămas în viaţă sunt batjocuriţi. 

Laurenţiu Istrate a povestit în cadrul emisiunii Jocuri de Putere că timp de 4-5 zile de la incendiu i s-a comunicat că starea copilului său este mai bună. "Aceleaşi mesaje de încurajare pe care le-au primit şi ceilaţi părinţi: Copiii dumneavoastră sunt îngrijiţi foarte bine, că tratamente şi condiţii mai bune ca aici nu găsesc nici în Germania", a spus acesta.

"Drama noastră este că am fost minţiţi, că nu ni s-a spus adevărul, să ştim ce avem de făcut"

"Duminică, toţi arşii au fost internaţi într-un salon separat, dar erau şase, cu geamuri deschise, cu flux de personal. În a şasea zi starea lui a început să se deteriorizeze. Însă, cred că în acele zile era transportabil. Drama noastră este că am fost minţiţi, că nu ni s-a spus adevărul, să ştim ce avem de făcut. Poate avea posibilitatea să îl transportăm noi. Nici măcar nu ne-am pus problema să îl transportăm în străinătate. Nu sunt medic, nu am ştiu ca un ars are nevoie de un mediu aseptic, dacă aş fi ştiu ce înseamna asta aş fi făcut tot posibilul să fie transferat în străinătate", a declarat acesta.

"Nimeni nu mă poate convinge că a murit din cauza arsurilor"

"Nimeni nu mă poate convinge că a murit din cauza arsurilor, ştiu că a murit din cauza infecţiilor. Colegul lui de salon a ajuns în Austria cu patru bacterii", a mai precizat tatăl lui Bogdan Claudiu Istrate.

"Medicii din Belgia nu s-au săturat de mine şi nici de ceilalţi răniţi din Colectiv. Au o atitudine omenească"

Adina Apostol, rănită în incendiul din Colectiv, care a fost transferată în Belgia, a povestit de asemenea că a ajuns acolo cu nouă bacterii. "Nu îmi amintesc absolut nimic, am fost în comă timp de o lună. În România sunt doar două spitale unde se face recuperare. Şi am decis să rămân în Belgia. Medicii au mai multă experienţă şi mai multă empatie, au altă tehnică. Munca lor o fac cu drag, nu s-au săturat nici de mine, nici de ceilalţi răniţi din Colectiv. Au o atitudine plăcută şi omenească", a spus aceasta.

"Ei (medicii din Belgia, n.r.) au fost minţiti pe faţă când am fost transferaţi. Când am ajuns aici şi ne-au văzut şi-au dat seama că suntem plini de bacterii. Am avut nouă bacterii. Nu ştiu cum am supravieţuit", a completat Adina Apostol, adăugând că în ţară nu ar fi avut nicio şansă.

"Din motivul întârzieri, băiatul nostru s-a dus printre îngeri"

Narcis Hogea, tatăl lui Alex, a povestit în cadrul emisiunii lui Rareş Bogdan că medicii de la Spitalul Universitar nu au vrut să semneze formularul pentru ca băiatul lui să fie transferat.

"În joc era viaţa copilului meu. Din motivul întârzierii, băiatul nostru s-a dus printre îngeri", a spus acesta.

"Alexandru a ajuns vineri noaptea la Spitalul Universitar, era în stare foarte gravă. Începând cu 31 octombrie, evoluţia lui a fost pozitivă. Vorbesc pe baza dosarului medical. Pe 2-3 noiembrie, era ventilat mecanic la 40%. În acest timp, au cunoscut doi oameni minunaţi, oameni care se ocupau de câţiva ani sa transferă copii bolnavi de cancer in străinătate. Ei şi-au dat seama că nu pot fi trataţi în România. Pe 4 noiembrie, au găsit un loc la Viena, cei de acolo erau dispuşi să trateze un pacient. Am sunat şi am întrebat care din cei nouă poate fi transferat. Medicii au ajuns ca Alexandru era singurul care poate fi transferat. Ne-am dat acordul, urmând ca pe 5 noiembrie să luăm un formular de la spital. Cei doi au rezolvat şi cu transportul. Mai era doar o chestie birocratică. Pe 5 noiembrie, ne-a dus la spital şi când au auzit că plecăm ne-a spus că Alex este în stare foarte gravă, că dacă mutăm copilul din pat moare, că o să moară în timpul transportului şi că nu o să pot să trăiesc cu aşa ceva. Timp de o oră jumăte ne-a repetat acelaşi lucru, că este în stare foarte gravă", a povestit acesta.

"După acest incident, s-au întâlnit cei din conducerea spitalului şi nu au vrut să semneze acel formular, iar copilul meu nu a putut să plece. Seara, ne-am întâlnit cu medicul care ne spunea că nu poate fi transferat ne-a zis că are el un prieten în Israel şi că Alexandru este singurul care poate fi transportat din spital. A început să ne dea nişte motive halucinante, că acel prieten al lui din Israel este foarte bogat şi că nu plăteşte statul", a mai afirmat Narcis Hogea.

"Băiatul meu a pierdut lupta cu acele bacterii"

"După aceea, a venit o delgaţie de la Bruxelles şi l-au pus pe lista de Bruxelles. Pe 6 noiembrie, la ora 18.00, ne-au cerut documentele ca să îi pregătească dosarului. Convinşi că va pleca la Buxelles, ne-am luat bilete de avion, să fim lângă copilul nostru dimineaţa când ajunge. Când am ajuns la Bruxelles am aflat că băiatul nostru a rămas în România. La ora 10 dimineaţa, a doua zi, conducerea spitalului nu ştia că Alexandru nu a plecat la Bruxelles", a precizat tatăl băiatului.

Conform acestuia, până la urmă a ajuns la Viena, pe 7 noiembrie seara, la ora 20.00.

"În momentul în care a ajuns, medicii care şi-au dat acceptul iniţial l-au văzut şi au spus că a ajuns prea tarziu, dar că fac tot posibil. Avea trei bacterii în sânge. Din păcate a pierdut lupta cu acele bacterii", a încheiat Narcis Hogea.

Mai multe articole despre:
spitale răniţi bacterii colectiv