MENIU

Mărturii cutremurătoare de la Revoluție. Povestea femeii împușcate de două ori: M-AM TREZIT LA MORGĂ

Mariana Farcău a povestit la REALITATEA TV, în cadrul emisiunii Talk News, clipele de groază prin care a trecut în timpul Revoluției din 1989. Femeia a fost împușcată de două ori și a fost la un pas să-și piardă brațul. Numai o minune a ținut-o în viață. Aceasta a rememorat firul primelor zile ale revoluției, precizând că „Divinitatea” a salvat-o.

Mariana Farcău a rememorat la REALITATEA TV clipe de groază pe care le-a trăit în 1989. În acel moment, Mariana Farcău avea doar 27 de ani. Locuia în Timișoara, pentru că provenind dintr-o familie de preoți, care se opuseseră regimului comunist, urma să fie deportată.

„Urma să fim deportați, am crescut în Timișoara, cu opt frați. Am participat la demonstrațiile din Timișoara, eu locuiam lângă Laszlo Tokes, care urma să fie deportat. Prietena mea era prietenă bună cu soția lui Laszlo și ne-a chemat să susținem acest protest împotriva deportării. Au venit foarte mulți oameni și ne-am dat seama că urma să se întâmple ceva. Am chemat oamenii. Se întâmpla în 15 – 16 decembrie 89. Din 16 pe 17 am mărșăluit puțin pe străzi. Am chemat oameni în număr mare de la COMTIM, UMT. În așa fel, securitatea care ne supraveghea să nu poată să se opună. Am început să ne revoltăm, ne-am manifestat”, a povestit Mariana Farcău la REALITATEA TV.

Împușcată de două ori

Frații Marianei Farcău fuseseră arestați. Pentru eliberarea lor, oamenii au ieșit în stradă. „Primisem un telefon că trebuie să -i eliberez pe frații mei, care urmau să fie împușcați. Am apelat la cei din complexul studențesc. Am făcut un grup foarte mare, dar acolo ne-am blocat în fața cordonului militar”, a mărturisit Mariana Farcău.

Femeia, o tânără pe atunci, a fost împușcată de două ori. „Eu am avut ghinionul să fiu împușcată cu două gloanțe. S-a întâmplat în data de 17,  în jurul orei 16.30 în timp ce încercam cu manifestanții să trecem peste cordonul de protecție. Eram atrași într-o ambuscadă și noi ne apropiam de ei”, a rememorat revoluționara la REALITATEA TV.

Am fost împușcată în umăr. Glontele, care a explodat, provenea dintr-o armă mitralieră de război a Armatei Române. Ar fi trebuit să ne apere, nu să ne împuște”, a spus Mariana Farcău. Pentru a scăpa de amputație, medicii i-au pus o tijă metalică. „A distrus osul, țesutul. În momentul în care am fost împușcată am simțit o căldură foarte mare. A țâșnit sângele. Al doilea glonț m-a nimerit în șoldul drept. Am căzut în starea de inconștiență, dar nu înainte de a le da celorlalți cheile mașinii și le-am spus să ia răniții”, a povestit femeia.

S-a trezit la morgă: „ASTA NU E MOARTĂ”

Imediat după ce a fost împușcată a fost transportată la Spitalul Județean din Timișoara. „Am primit sânge și parcă mi-am revenit. Spre seară, au intrat în clădirea spitalului niște domni care spuneau că vin de la București, de la județeana de partid să investigheze împușcații. Au adunat răniții de pe secție, ne-au scos din saloane și ne duceau jos. Ne duceau să ne împuște. S-a primit ordin ca majoritatea cadavrelor să dispară. Nu ne-au mai întors niciodată. Divinitatea a făcut să intru în comă în lift, jos așteptau militarii au crezut că sunt moartă și m-au băgat la morgă. M-am trezit când au început să încarce cadavrele și acești doi brancardieri militarii asistați de ceilalți și-au dat seama că nu sunt moartă. Unul dintre brancardieri a spus: ASTA NU E MOARTĂ, hai să o ducem undeva”. După ce a plecat mașina cu cadavre, m-au transferat la alt spital. Pentru că dispăruseră trei cadavre, mă căutau. Trebuiau să dispară probele, mărturiile noastre”, a povestit Mariana Farcău.

Mariana Farcău a fost transferată în Franța. Femeia spune că fratele său trăiește și acum cu traume. „Nu mai are ochi. Doi militari l-au bătut cu patul mitralierei, până i-au spart globul ocular”, a mai spus aceasta.