MENIU

Mărturia cutremurătoare a unei românce după cutremurul devastator din Mexic: Am crezut că vom muri

Bilanţul cutremurului cu magnitudine 7,1 care a zguduit marţi centrul Mexicului a ajuns cel puțin 220 de persoane decedate, iar salvatorii caută în continuare supravieţuitori în clădirile prăbuşite. Cel puţin 20 de copii şi mai mulţi adulţi şi-au pierdut viaţa în urma prăbuşirii şcolii primare Enrique Rebsamen, în Ciudad de Mexico. O româncă care locuieşte în Ciudad de Mexico a povestit ororile prin care a trecut. Femeia spune că nu credea că va scăpa cu viaţă şi că acel minut în care s-a cutremurat pământul i s-a părut o eternitate.

Simona Cârneală este o sibiancă de 35 de ani. Într-un interviu acordat oradesibiu.ro, românca a povestit clipele de groază prin care a trecut. Femeia trăieşte de aproape 6 ani în capitala Mexicului, în Ciudat de Mexico.  

"Au mai fost cutremure, însă de o intensitate mult mai mică. Și cel din 7 septembrie s-a simțit, dar nu atât de tare, pentru că epicentrul a fost la distanță mai mare", spune Simona.

Simona povestește că marți s-au comemorat victimele cutremurului din 1985, devastator pentru Ciudad de Mexico. "La ora 11 au sunat sirenele, am ieșit cu toții afară, am povestit cu vecinii, după care ne-am întors în casă. Eram eu cu băiețelul meu de 8 luni și cu dădaca. Am schimbat copilul, i-am dat să mănânce…când la un moment dat a început să se miște totul în jurul nostru", își amintește Simona.

"Nu s-au auzit sirenele, nu știu de ce…așa că am fost luate prin surprindere atunci când a început cutremurul. Am început să mă panichez, am fugit la băiețel, l-am luat, și împreună cu bona am vrut să ieșim din apartament pe ieșirea de urgență, dar ușa se blocase. Între timp totul se mișca din ce în ce mai tare, intrasem în panică și nu știam ce să fac. Nu m-am gândit niciodată la un loc sigur din casă unde m-aș putea adăposti dacă s-ar întaâmpla așa ceva. Ne-am pus pe jos lângă insula din bucătărie. Pereții trozneau, se crăpau, ieșea praf…s-au deschis sertarele, ușile de la balcon, frigiderul se mișca aât de tare încât am crezut că o să cadă pe noi. Totul se mișca îngrozitor, se auzeau trosnituri…a fost înfiorător", își continuă Simona povestea.

"Nici să mă rog, nici să mă gândesc cum am putea scăpa, nimic…am pus băiețelul între noi și nu mă puteam gândi decât că atunci se va termina viața mea, că vom muri acolo și asta a fost tot…a fost îngrozitor, am avut senzația că a durat foarte mult. Nici nu știu cât a durat efectiv cutremurul, undeva în jurul unui minut…", își amintește Simona clipele de coșmar.

Detaliul TULBURĂTOR despre cutremurul devastator din Mexic, de 7,1 grade

Mii de oameni panicaţi au ieşit pe străzile oraşului. Potrivit martorilor, citati de Reuters, mai multe clădiri au început să se clatine puternic. În mai multe locuri, tencuiala a început să cadă de pe blocuri.

Se pare că mai multe incendii s-au declanşat în câteva clădiri afectate de cutremur. Potrivit rt.com, zeci de persoane ar fi prinse sub dărâmături.