MENIU

Marius Tudor, consilier politic în Parlamentul European, detalii EXCLUSIVE despre certificatul de vaccinare aprobat în UE

Acord în UE privind certificatul de vaccinare

Marius Tudor, consilier politic în Comisia pentru Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne a Parlamentului European, a dat detalii vineri, la Realitatea Plus, despre certificatul de călătorie care va fi introdus în Uniunea Europeană, cel mai probabil din iulie. Acesta a precizat că documentul nu este o condiție pentru a circula, ci o facilitate. 

”Documentul va cuprinde date ale persoanei care se vaccinează, dar există și un acord de protecție a acestor date în cazul în care un certificat ar fi fraudat. Există un sigiliu și un identificator unic, care nu permite absolut deloc această fraudare. 
Am observat în spațiul public foarte multă teamă răspândită printre cetățeni de decidenți politici, de persoane publice chiar și de aici, din Parlamentul European. Acest certificat digital european nu este un document de călătorie, nu este o condiție prealabilă pentru a circula. Este o opțiune, o alegere a celor care aleg să se vaccineze, să se testeze atât pentru Covid-19, cât și pentru aflarea faptului dacă au dezvoltat sau nu anticorpi după trecerea prin boală. 

Vă dau un exemplu: mama mea s-a vaccinat împotriva Covid. Dacă, după 1 iulie, o apucă dorul de nepoțeii ei, ea poate veni la Bruxelles și nu va mai fi obligată să stea în carantină sau autoizolare 7 zile. În schimb, sora mea, care nu s-a vaccinat și care nu va dori, probabil, să se testeze, și ea poate călători, dar, în momentul în care ajunge în Belgia, ea trebuie să stea în carantină sau autoizolare și să se testeze aici. Asta trebuie să fie foarte clar pentru cetățeni: nu este absolut deloc o condiție pentru a circula, ci o facilitate care ușurează oarecum libertatea de circulație în interiorul UE”, a spus Tudor.

Consilierul politic din P.E. a dat detalii și despre cine va beneficia, în primă fază, de testarea gratuită. 

”Parlamentul European a propus ca testarea să fie gratuită. Ieri seară, când s-a luat decizia, majoritatea statelor au spus că nu pot susține aceste costuri și atunci Comisia a venit cu propunerea de a alimenta piața cu 100 de milioane de euro dintr-un instrument de sprijin de urgență care asigură gratuitatea acestor teste pentru anumite categorii de populație, pentru început, cum ar fi lucrătorii transfrontalieri sau cei care călătoresc pentru activități esențiale în interiorul UE. La un moment dat, o să se decidăă, probabil, suplimentarea acestei sume cu încă 100 de milioane de euro, astfel încât să avem teste gratuite și pentru restul cetățenilor. Însă această decizie va trebui supusă deciziilor dintre Parlament și Consiliu încă o dată astfel încât autoritățile bugetare de la nivel european să adopte acest mecanism. Va intra în vigoare această propunere odată cu intrarea în vigoare a regulamentului, care este preconizată pentru 1 iulie. Dacă unele state nu sunt încă pregătite din punct de vedere al infrastructurii digitale pentru implementarea acestui certificat, și certificatul național care se emite în acest moment după vaccinare poate fi folosit ca un document care facilitează libera circulație pe o perioadă de 6 săptămâni. După 4 luni, Parlamentul, Consiliul, Comisia se vor reuni și vor analiza care este situația transmiterii bolii și, la nevoie, vor suplimenta sau vor îmbunătăți măsurile inițiale luate prin acest regulament”, a mai spus Tudor. 

Citește și: ”Consens la nivelul Uniunii Europene! Țările din blocul comunitar au ajuns la un acord în ceea ce privește certificatul anti-COVID”