MENIU

Marius Budăi: „Orice scutire de taxe e bine-venită, dar acum nu e momentul scăderii contribuției CAS

Ministrul Muncii se opune vehement propunerii venite din partea liderului PNL, Florin Cîțu, de scădere a contribuției CAS pentru a mai reduce din presiunea fiscală pe angajații din România. Marius Budăi susține că o astfel de măsură mărește deficitul la fondul de pensii.  

„Primul efect al reducerii CAS ar fi deficitul bugetar. Aste pentru că multe contracte se negociează la valoarea netă, deci va fi deficit la fondul de pensii. Iar acum nu este de dorit un deficit la sistemul de pensii. Nu am încă nicio decizie de la coaliție, dar o așteptăm.

Scăderea CAS poate fi o dificultate și în calea majorării pensiilor. Anul trecut, România a avut deficit record, suntem într-o încorsetare asumată prin PNRR, care este până în 2070. Nu știu de ce. Iar dacă venim și cu un deficit major, vom avea discuții cu Comisia Europeană pe aceste teme.

Ne facem calcule și estimări, dar e vorba de o decizie politică. Sindicatele au spus că nu e momentul pentru asemenea decizii, la fel susțin și unii antreprenori. Orice scutire de taxe e bine-venită, dar acum nu e momentul scăderii CAS.

Ceea ce se va întâmpla nu va fi de dorit, această adâncire a deficitului. Dacă se va explica de unde vor fi luați banii, poate se reduce CAS. Este foarte greu.

Ordonanța pentru subvenționarea facturii la energiei a fost dată, vom vedea după 1-2 luni impactul bugetar real al implementării, pentru că acum avem doar note de fundamentare. Avem mai multe decizii de luat privitoare la protejarea puterii de cumpărare a românilor. Cât timp voi avea susținearea PSD mă voi bate pentru renegocierea PNRR pe pensii. Vom continua procesul de reclaculare a pensiilor. Fiecare dosar se introduce în format electronic și se face calculul vechimii în muncă”, a declarat Marius Budăi în emisiunea Controversat.