MENIU

Mariupol, devastat de bombardamentele rușilor, rezistă EROIC. Peste 300.000 de ucraineni se ascund încă în oraș

Mariupol, devastat de bombardamentele rușilor, rezistă EROIC Foto: Profi Media

Mariupol, orașul-port din sudul Ucrainei, atacat devastator de ruși de la începutul războiului, se apără eroic. Soldații ucraineni apără fiecare stradă de atacurile rușilor. Bombardamentele zilnice au distrus 90 la sută din clădirile orașului, iar peste 2.000 de oameni au murit, în timp ce alți peste 300.000 sunt încă în bătaia artileriei ruse. Criza umanitară din Mariupol atinge niveluri incredibile pentru acest secol. Orașul este un punct-cheie pentu Rusia în asigurarea legăturii terestre cu Crimeea.

Autoritățile din orașul asediat din estul Mariupol au anunțat că până la 90% din clădirile orașului au fost distruse de forțele ruse în bombardarea zilnică a orașului, scrie BBC.

Lesia Vasylenko, deputat ucrainean, a scris pe Twitter că orașul este „distrus din cer” și a repetat apelul președintelui Zelenski adresat Occidentului de a impune o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei. 

Civilii care încearcă să fugă din Mariupol au fost deseori întorși din drum și uciși chiar pe culoarele umanitare formate.

Raportul vine pe fondul unor rapoarte conform cărora echipele de salvare din oraș încearcă să scoată supraviețuitorii unui atac asupra unui teatru, unde aproximativ 1.000 de persoane - în principal femei și copii - se ascundeau într-un adăpost anti-bombă.

Operațiunea de salvare este în desfășurare pe fondul bombardamentelor puternice din partea forțelor ruse la periferia orașului.

Aproximativ 30.000 de persoane au fugit de Mariupol

Autoritățile din Mariupol spun că aproximativ 30.000 de persoane au părăsit orașul până acum, potrivit Reuters. Iar Consiliul local estimează că peste 350.000 de persoane se mai adăpostesc încă în oraș, potrivit BBC.

Orașul-port este înconjurat de forțele ruse și a fost supus unora dintre cele mai sângeroase bombardamente ale conflictului militar început de Rusia în urmă cu trei săptămâni, pe 24 februarie.

Reuters raportează cozi lungi de mașini care se îndreaptă spre nord de la Mariupol, unele cu semne pe parbriz cu cuvântul „copii” scris în limba rusă.

Oficialii ucraineni anunță că locuitorii au fost surprinși în oraș de bombardamentele rusești fără încălzire, electricitate și apă curentă în ultimele două săptămâni.

Salvarea supraviețuitorilor bombardamentelor tragice din 16 martie

Pe 16 martie, trupele ruse au bombardat teatrul din Mariupol, unde se ascundeau sute de civili cu copii. Consiliul orăşenesc aa anunțat că la o zi de la tragedia din teatrul dramatic încă se numărăr victimele. Peste 1.000 de persoane - în principal femei şi copii - se ascunseau într-un adăpost anti-bombe.

Tot pe 16 martie, rușii au tras deliberat într-o coloană de oameni care încercau să părăsească orașul încercuit. Săptămâna trecută, o maternitate a devenit victima rachetelor inamice, zeci de femei fiind ucise și rănite. 

Potrivit Consiliului Local, rușii atacă zilnic cu 50-100 de bombe aeriene, potrivit presei ucrainene.

Mai multe articole despre:
razboi rusia ucraina rusia mariupol