MENIU

Mărieș: Decizia CEDO ne dă prilejul să deschidem o nouă acțiune în dosarul mineriadelor

Mărieș: Decizia CEDO ne dă prilejul să deschidem o nouă acțiune în dosarul mineriadelor

Decizia Curții Europene a Drepturilor Omului de miercuri, care a condamnat statul român în spețe legate de evenimentele din iunie 1990, oferă prilejul redeschiderii unei noi acțiuni la Înalta Curte de Casație și Justiție în dosarul mineriadelor, susține președintele Asociației 21 decembrie 1989, Doru Mărieș.

El a atras atenția miercuri, într-o conferință de presă, că, potrivit noului Cod penal, dosarele de acest tip trebuie să fie cercetate de parchetele militare. În paralel cu aceasta, există însă decizia Curții Constituționale, care spune că aceste dosare trebuie lucrate de civili, a arătat el.

"Avem două decizii. (...) În această situație, ne-am adresat Avocatului Poporului, căruia i-am cerut să demareze o acțiune ori la Înalta Curte de Casație și Justiție, ori la Curtea Constituțională, pentru a regla și a ști odată pentru totdeauna unde și cine instrumentează aceste dosare. Toate guvernele din 1990 încoace sunt vinovate pentru nelucrarea în dosar. (...) Sigur, o să spuneți că domnul Nițu nu are niciun interes. Nici doamna Kovesi nu a avut", a afirmat Doru Mărieș.

Președintele Asociației "21 decembrie 1989" a criticat decizia CCR din iulie 2007, conform căreia dosarele au fost luate de la Parchetul Militar și transmise la parchetele civile, "oprind astfel lucrarea în aceste dosare".

"Ele au ajuns la procurorul Sutiman, el i-a scos de sub urmărire pe toți cei implicați în evenimente și, mai mult de atât, a închis dosarul mineriadei. Sigur că am atacat la ÎCCJ decizia procurorilor și, din păcate, Înalta Curte a procedat la fel", a adăugat Mărieș.

Acesta a subliniat că, în urmă cu mai bine de un an, președintele Traian Băsescu "i-a trasat" procurorului general Tiberiu Nițu, atunci când l-a numit în funcție, sarcina de a soluționa dosarele Revoluției Române.

"A trecut un an și câteva luni și nu avem niciun răspuns. Imaginați-vă că această decizie (a CEDO în cazul mineriadei — n.r.) nu ar fi existat. Dosarul mineriadei rămânea închis pentru totdeauna", a spus Mărieș.

El a arătat că acest caz, a cărei soluționare este așteptată de victimele mineriadelor de 25 de ani, a început acum șapte ani, printr-o plângere a Asociației "21 decembrie 1989", în absența vreunei reacții a Asociației Victimelor Mineriadelor.