Marian Munteanu: „La începutul anilor '90 am înțeles că România trebuia să se îndepărteze de URSS”
Marian Munteanu, liderul fenomenului Piața Universității, de la începutul anilor '90, spune că a fost esențial, în acei ani, ca românii să înțeleagă că era necesar ca țara noastră să se îndepărteze de Uniunea Sovietică.
„Mineriadele au fost clipe negre în istoria recentă a României, iar bucureștenii au trăit clipe de groaaă. A fost o perioadă de început de democrație, cu vremuri tulburi, cu proteste. Acum vedem doar lucrurile neplăcute, dar, înainte de orice, este 15 iunie, este ziua Eminescu. Și, pentru cei din Piața Universității a reprezentat o motivație de a ne implica într-o acțiune ce viza, pentru generația mea, despărțirea României de ceea ce se numea spațiul sovietic. Cumva, ideologic, ne identificam cu gandierea politică eminesciană. Adica apărarea identității nationale. În pofida unor imprejurări actuale nu prea fericite, românii cred încă în indentitatea națională. Noi suntem un popr vechi, lucurile merg mai greu la noi. Avem capacitatea de a ne păstra simțul umorului. În adâncimea noastră, suntem motivați de lucrurile cu adevărat importante. Adică, viața, Dumnezeu, identitatea națională sunt cu adevarat importante. Noi mai avem si experienta tristă a anilor de comunism care ne-au zgâlțâit. Din 1987 până prin 1991 am înțeles un lucru clar, inspirați de Eminescu și de alți mari dascăli ai țării. Este esențial ca România să se îndepărteze de URSS. Iar asta nu pentru că cei din conducerea de atunci au vrut, pentru că era apropiată de Uniunea Sovietică. Conducerea era alcătuită din oameni de gândire de tip comunist, unii declarați, alții doar prin acțiuni și atitudini. Era periculos pentru România să rămânem în acea zonă. Altfel, am fi fost în poziția Ucrainei sau a celor din Belarus. Noi ne-am desprins. Am intrat în UE și NATO. Obiectivul unor oameni a fost să scăpăm de comunism, dar o economie și o țară puternice, asta este altă treabă”, a declarat Munteanu.
Liderul Pieței Universității este de părere că, deși politicienii nu sunt tocmai niște persoane perfecte, ei au fost democratic aleși, iar asta reprezintă un câștig.
„Statul român nu a reușit să apere interesele cetățeanului să-și protejeze interesele. Cred că toate guvernele post decembriste au făcut ce au putut. Până la urmă, oamenii și-au ales liderii. Dacă avem încredere în tot felul de lideri, îți asumi. Asta e democrația! Are și dezavantaje. Nu-ți trebuie multă educație ca să te gândești că, dacă ai o casă, o păstrezi, ori dacă ai o resursă, o valorifici. Totuși, dacă s-ar acționa cu mai multă responsabilitate, oamenii ar putea trăi mai bine”, a declarat Marian Munteanu în emisiunea „Legile Puterii”.