MENIU

Maria lui Ștefan cel Mare, singura soție pe care domnitorul moldovean a iubit-o

Istoria lui Ștefan cel Mare fost marcată și de domnia neobișnuit de lungă a voievodului Moldovei, care stat pe tron 47 de ani. Doar Regele Carol I al României a avut o domnie mai îndelungată, de 48 de ani.

Cea de-a treia căsătorie a lui Ștefan cel Mare a fost, de altfel, singura din dragoste. Maria Voichița avea să îi rămână alături lui Ștefan cel Mare până la moartea acestuia, în anul 1504. Maria Voichița i-a supraviețuit soțului său șapte ani, timp în care și-a purtat văduvia cu cinste și cu demnitate, după cum mărturisesc contemporanii săi. Frumoasa principesă din neamul Basarabilor, căsătorită cu cel mai mare voievod din neamul Mușatinilor, a murit în anul 1511.

Relațiile dintre voievodul Moldovei și fratele lui Vlad Țepeș, Radu cel Frumos, cel care avea să devină domnitorul Valahiei, erau în mod constant proaste. Între cei doi domnitori au existat ciocniri militare importante, iar într-una dintre acestea Ștefan cel Mare le-a luat prizoniere pe soția lui Radu cel Frumos și pe fiica sa, Maria Voichița, o tânără frumoasă, de 17 ani. În cele din urmă, cel care avea să se predea necondiționat avea să fie Ștefan cel Mare, care, potrivit cronicilor, s-a îndrăgostit iremediabil de frumoasa sa prizonieră.

Cea de-a treia căsătorie a lui Ștefan cel Mare a fost singura din dragoste.

Mai multe articole despre:
Ştefan cel Mare soţie Maria