MENIU

Maria Grapini, noi greșeli chiar de Ziua Limbii Române - Europarlamentarul a explicat de ce nu respectă regulile gramaticale

Maria Grapini, eurodeputat român în Parlamentul European

Mariei Grapini, eurodeputat al României în Parlamentul European, noi greșeli făcute chiar în mesajul transmis de Ziua Limbii Române. Întrebată de ce face multe greșeli gramaticale, de mai mulți ani de zile, Maria Grapini spune că „din grabă”. 

Greșelile ce apar în mesajul postat pe Facebook de Maria Grapini miercuri, 31 august, chiar de Ziua Limbii Române. Se pot observa cel puțin 6 greșeli gramaticale în mesajul scurt postat pe pagina sa de Facebook.

„De ce de-a lungul timpului nu prea ați folosit sau nu prea ați ținut cont de regulile gramaticale? Astăzi, de Ziua Limbii Române, am vrea să știm tot ce stă în spatele acestei povești”, a fost întrebată Maria Grapini, europarlamentar, de jurnaliștii Realitatea PLUS.

„Chiar că, bine ați definit-o, e o poveste. Dacă vă veți uita pe pagina mea oficială nu veți găsi nicio greșeală. Evident că, pe pagina mea privată de Facebook, mă grăbesc și scriu. Și nu folosesc diacritice, și da... semnele de punctuație. Și îmi ia câteodată greșit un cuvânt pentru că, știm bine cum preia când apeși o tastă. Problema e următoarea: ascultați ce vorbesc oficialii. Verificați intervențiile mele în Parlamentul European: niciuna citită de pe hârtie. Și fără nicio greșeală.

Deci, dacă vrem să fim corecți, atunci trebuie să analizăm activitatea unui om, și nu pe Facebook, pe grupul de prieteni, unde chiar nu dau importanță regulilor de punctuație”, a explicat Maria Grapini, într-o declarație telefonică pentru Realitatea PLUS.

Ziua Limbii Române se sărbătorește în România la data de 31 august, la aceeași dată cu Limba Noastră, celebrată în Republica Moldova.

Proiectul de lege privind proclamarea zilei de 31 august drept Ziua Limbii Române a fost aprobat de Senat în şedinţa din 6 decembrie 2011 şi de Camera Deputaţilor la 19 februarie 2013. Legea a fost promulgată de preşedintele Traian Băsescu la 13 martie 2013 şi publicată în Monitorul Oficial la 19 martie 2013.

Ziua Limbii Române se sărbătoreşte în Republica Moldova începând din anul 1990. La 23 iunie 1990, Parlamentul Moldovei a instituit ziua de 31 august ca sărbătoare naţională „Limba noastră cea română”, iar în 1994, denumirea sărbătorii a fost schimbată în „Limba noastră”.